Mitrovačkoj gimnaziji dodeljena Vukova nagrada


U utorak, 5. februara, u predsedništvu Republike Srbije, ministar kulture Vladan Vukosavljević dodelio je Vukovu nagradu Mitrovačkoj gimnaziji, iz Sremske Mitrovice.

Vukove nagrade Kulturno – prosvetna zajednica dodeljuje pojedincima i ustanovama za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Od kako je 1964. ustanovljeno ovo priznanje, samo odabrani pojedinci i institucije imali su tu čast da se nazovu dobitnicima. Ove godine na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade. To priznanje ove godine dobili su književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija iz Sremske Mitrovice, i Poljoprivredna škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca.

Mitrovačka gimnazija otvorena je pre 180 godina, kao jedna od tri obrazovne ustanove u tadašnjoj Vojnoj granici Austrijske carevine, u kojoj su uglavnom živeli Srbi i ostali slovenski narodi. Krupnim koracima, ne posustajući pred ciljevima i predrasudama, ova ustanova je za pola veka izrasla u četvororazrednu realnu gimnaziju, jedinu školu te vrste u ovom delu Srema. Danas je Mitrovačka gimnazija najstarija, a po svojim dometima i rezultatima najznačajnija ustanova srednjoškolskog obrazovanja u ovom delu Srbije.


Pročitaj prethodni

Nesvakidašnje, a brzo: Recepti za spremanje gljive bukovače

Pročitaj sledeći

Predstava za decu „Maša i medved“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =

sr_RSSerbian