Minerali u ishrani: Kako prirodno da ih unesemo


Minerali su izuzetno važni za zdravlje, a putem hrane se neprekidno obnavljaju u našem organizmu.

Minerali u ishrani: Ovih dana jedna od često pomenutih tema jesu upravo minerali i vitamini. O vitaminima često pišemo, a danas nudimo spisak 3 minerala koja su veoma bitna za zdravlje vašeg organizma. Koji su neki od tih značajnih minerala, kako nam pomažu i u kojim namirnicama ih možemo naći pročitajte dalje u tekstu.

Bakar

Pomaže pri apsorpciji gvožđa, učestvuje u bojenju kose i kože, u oblikovanju kostiju, vezivnog tkiva i hemoglobina. Znaci da ga nema dovoljno su malokrvnost, opadanje kose, opšta slabost tela.

Prirodni izvori: džigerica, neljuštene žitarice, mahunarke, lišće povrća, kukuruz, kelj, kupus, špargla, krompir, ribizla.

Cink

Nužan je za razvoj reproduktivnih organa i za normalan rad prostate, sastavni deo insulina. Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, podstiče brži oporavak od povreda i opekotina. Znaci da ga nema dovoljno su zaostalost u seksualnom sazrevanju, neplodnost, umor, gubitak osećaja za ukus i miris.

Prirodni izvori: neljuštene žitarice, pivski kvasac, zelena salata, jaja, riba, džigerica, spanać, pečurke, semenke bundeve, jabuke, kruške, kelj, šargarepa, špargla.

Fluor

U prirodnom obliku Fluor on je neophodan za stvaranje kostiju i zuba. Znaci da ga nema dovoljno su loši zubi, pucanje zuba, lomljive kosti i deformacije kostiju.

Prirodni izvori: ribizla, trešnje, spanać i šargarepa.

Minerali u ishrani
Minerali u ishrani, foto: Od prirode s ljubavlju


Pročitaj prethodni

Saopštene mere: Pola budžeta za pomoć privredi i građanima

Pročitaj sledeći

Trepavice u vreme karantina: Kako da uklonite ekstenzije?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 10 =

sr_RSSerbian