Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Tribina „Moja osoba od poverenja – školski policajac“


Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Tribina „Moja osoba od poverenja-školski policajac“

Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Asocijacijom učeničkih parlamenata Grada, organizuju tribinu pod nazivom „Moja osoba od poverenja – školski policajac“.


Dan ružičastih majica („Pink Shirts Day“) je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. godine pokrenula grupa aktivista u Kanadi. I to nakon što je učenik lokalne škole maltretiran od strane grupe vršnjaka, jer je došao u školu obukavši roze majicu. Majicu je obukao kako bi svojoj majci oboleloj od karcinoma pružio podršku. Nesebičan čin prijateljstva, saosećanja i podrške se desio već sutradan, kada su njegovi drugovi iz razreda došli u školu u roze majicama.
Tim činom je roze majica postala zaštitni znak i podrška svakom detetu koje prolazi kroz nasilje.

U znak sećanja na taj događaj, poslednja sreda u mesecu februaru se obeležava kao „Pink Shirts Day“.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
foto: 123dentist

Ove godine, Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Asocijacijom učeničkih parlamenata Grada, organizuju tribinu pod nazivom „Moja osoba od poverenja – školski policajac“.

Cilj tribine je upoznavanje učenika sa problemima vezanim za vršnjačko nasilje. Kao i osobama kojima se, u tim slučajevima, učenici mogu obratiti za pomoć. Nasilje je u raznim oblicima deo naše svakodnevnice. Iz tog razloga, ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata.

Povodom toga, u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika i u njihovim lokalnim zajednicama, širom Srbije su organizovane tokom cele nedelje preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije.

izvor: Ozonmedia


Pročitaj prethodni

Zlatno runo Sirmijuma: Protokolarni pokloni od pustovane vune

Pročitaj sledeći

Prijava za jednokratnu pomoć za srednjoškolce iz izbeglih i raseljenih porodica

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =

sr_RSSerbian