Masna jetra: 3 načina da obnovite vašu jetru


Naša jetra je vrlo poseban organ – čak i kada je oštećena više od 50%, ona se može u potpunosti obnoviti i oporaviti. Mehanizam obnavljanja jetre još uvek nije u potpunosti jasan, ali jasno je jedno – ta njena sposobnost ključna je za naše zdravlje.

Jetra je najvažniji metabolički organ u telu.

Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina i otrova.


Obnovite jetru prirodnim preparatima

Sikavica, slatki korijen i maslačak pomažu u obnovi vaše jetre. Postoji stvarno veliki izbor prirodnih preparata, a i cene su povoljne.

U naše moderno doba stvorili smo hiljade novih hemijskih veza koji inače ne postoje u prirodi. Mnoge hemijske veze su deo naše ishrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste. Hemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tekstilnoj industriji itd.

Sve te hemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetra uspeva da očisti krv od ovih toksina. Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, u slučajevima:

 • bolesti jetre
 • trovanja
 • preteranog uzimanja lekova
 • prekomernog korišćenja alkohola
 • nepravilne ishrane tokom dužeg vremena

Ljudi su oduvek poznavali i koristili biljke koje štite i obnavljaju jetru, a Srem(č)ica vas sada samo malo podseća koje to biljke predstavljaju spas.

1. Gujina trava (Silybum marianum)

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala je gujina trava. Glavni aktivni sastojak gujine trave je silimarin. Silimarin je kompleks različitih veza (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Ove veze zajedno deluju pri regeneraciji jetre i u njenoj zaštiti.

Sprovedena su istraživanja sa zelenom pupavkom – jednom od najotrovnijih gljiva koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubija oko 30% svojih žrtava. U istraživanju silimarin su davali pre konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obe grupe gujina trava je pružila 100% delotvornu zaštitu od delovanja otrova zelene pupavke. Silimarin je jaki antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Povećava količine glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem količine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih supstanci.

Doziranje:

 • – 70-240 mg gujine trave tri puta dnevno (doziranje zavisi od snage pojedinačnog proizvoda na tržištu)
 • – 140 mg silimarina tri puta dnevno

Napomena:

Naše telo se lako može naviknuti na silimarin. Zbog toga ga uzimajte 2 nedelje, pa napravite pauzu od 2 nedelje. Nakon toga možete ponoviti terapiju.

2. Maslačak

Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom dvorištu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula. Maslačak je neverovatno koristan kada je reč o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom. Ova biljka se uspešno koristi pri lečenju mnogih bolesti jetre – hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak deluje kao tonik za jetru i pomaže njenoj funkciji.

Doziranje:

 • 4-8 ml svežeg soka korena maslačka (1-2 čajne kašičice) jednom dnevno
 • 2-8 mg suvog korena maslačka jednom dnevno, u čaju
 • 4-8 ml ekstrakta maslačka jednom dnevno (razrediti u vodi ili čaju)

3. Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Kinezi već odavno koriste ovu biljku za lečenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College sproveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutralizuje toksine u jetri. Istraživanja takođe potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za lečenje hepatitisa B. Od 1950 godine lekari, kako na Istoku tako i na Zapadu, uspešno koriste glycyrrhizin – supstancu dobijenu iz sladića – za lečenje hepatitisa. U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan deo terapije protiv ove bolesti.

Doziranje:

 • 7-8 grama korena sladića dnevno

Možete koristiti alternativne metode poput akupunkture, akupresure, refleksologije, magnetne terapije, aromaterapije i homeopatije istovremeno sa lekovitim biljkama da bi brže obnovili vašu jetru.

Izvor: alternativa-za-vas


Pročitaj prethodni

Promocija IX Godišnjaka Književne zajednice

Pročitaj sledeći

Svetski dan horskog pevanja: Humanitarni horski maraton u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =

sr_RSSerbian