Mandarina – vaše novo omiljeno voće!


 

Postoji najmanje četiri razloga da svakodnevno uživate u ovoj ukusnoj voćki i zašto mandarina treba da bude vaše omiljeno voće.

 

Čuvaju srce

Ukusne i mirisne mandarine trebalo bi jesti tokom jeseni u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma.

 

Podstiče mršavljenje i rad mozga

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

 

Neguju kožu

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za lepotu – mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, pa je odlično sredstvo za negu lica. Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože – zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikal.

 

Štiti od dijabetesa

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin koja pomaže u borbi protiv gojaznosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati, jer je bogata lekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se naseckati, prosušiti i staviti u ostavu, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.

 


Pročitaj prethodni

Književna nagrada „Apolon“ u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Spomenica Istorijskog arhiva „Srem“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian