Lekovito ulje lovora – zdravstvena svojstva i recept za pripremu


Lovorov list je dobro poznat i omiljen među začinima, i dugo ima posebno mesto u našim kuhinjama. No, malo ko zna da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti ovo lišće kako bi pripremili lekovito ulje, koje poseduje izvrsna zdravstvena svojstva. Danas vam govorimo malo više o lekovitim svojstvima i zdravstvenim pogodnostima lovorovog lista, a Srem(č)ica otkriva i recept za pripremu leka.

Lekovita svojstva lovorovog lista:

  • Smanjuje bolove
  • Smiruje nervni sistem
  • Povećava i podstiče proces znojenja
  • Jača imuni sistem
  • Podstiče ukupnu mentalnu aktivnost
  • Uz to se možete koristiti za lečenje proširenih vena i bolnih zglobova

Potrebni sastojci:

30 grama listova lovora
250 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem preko. Stavite smesu u staklenu flašu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 14 dana. Protresite sadržaj flaše s vremena na vreme. Nakon dve nedelje procedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Držite dobijeno lovorovo ulje u hladnoj sobi.

Inhalacija sinusa

Dodajte 1 do 2 kapi ulja u šolju vruće vode i dobićete predivno mirišljavo sredstvo za pročišćavanje disajnih puteva. Imajte u vidu, eugenol može iritirati sluzokožu nosa i grla. Zato budite obazrivi i umereni. Najbolja praksa je prethodno savetovanje sa vašim lekarom, nemojte se inhalirati na svoju ruku.

Blagotvorna masaža

Pre nego što ga isprobate na ovaj način, uradite mali test kako bi utvrdili jeste li alergični na ovu vrstu ulja. Nanesite ga na malu površinu kože i ostavite preko noći, ako nema crvenila, sve je u najboljem redu. U suprotnom izbegavajte pomenuti preparat. Prirema je jednostavna: Pomešate jednu kašiku ulja lovorovog lista sa onim koje inače preferirate za masiranje. Za relaks najbolja je kombinacija sa lavandom. Ukoliko želite pojačati njegovo dejstvo onda ga malo zagrejte pre masaže.

Oralna primena

Čisto lovorovo ulje iz domaće radinosti bez veštačkih primesa je i te kako jestivo. Može se konzumirati samo ili sa čajem i medom u brojnim varijacijama.


Pročitaj prethodni

Naš saveznik u borbi protiv mnogih bolesti: REN, začinska i lekovita biljka

Pročitaj sledeći

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN: Ciklus „Glumice” u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian