Kopriva za kosu: Ove kapi su vam zaista potrebne


Kopriva za kosu i nije neka novost. Već dugo se kopriva koristi protiv opadanja kose, odnose radi podsticanja rasta nove mlade kosice. Kako se koriste kapi koprive, a i kako da napravite domaću tinkturu pročitajte dalje u tekstu.

Upotreba kapi od koprive za kosu veoma je jednostavna i podrazumeva dve vrste korišćenja. Jedna je utrljavanje biljnih kapi od koprive na kožu glave. Količina kapi koju ćete koristiti zavisi od toga sa kolikim i kakvim se problemom borite, odnosno, koliku površinu kože glave mažete.


Problemi koje kapi od koprive za kosu mogu da izleče:

One se, pre svega, nanose na kožu glave kada kosa pojačano opada.

Koprivin šampon takođe može da posluži u te svrhe, ali su kapi još bolje i delotvornije. Bilo da je u pitanju difuzno opadanje kose ili se radi o opadanju kose na krugove, kapi od koprive jednostavno natrljajte na kožu glave onoliko koliko smatrate da treba.

Najbolje je da upratite sa kojih delova kosa najviše opada, te u odnosu na to započeti tretman. Nakapati nekoliko kapi direktno na mesto i utrljati blago prstima. Ovo možete uraditi nakon što operete i osušite kosu, utrljati kapi od koprive za kosu, sačekati da se osuši i onda nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Tako će kapi stajati na koži glave do sledećeg pranja.

kopriva za kosu
foto: hedonist magazin

Osim za opadanje kose, kapi možete koristiti i kada imate probleme kao što su masna kosa i kosa sklona peruti. Masna kosa je čest pratilac problema opadanja kose, mada se može pojaviti i samostalno. Veoma je korisno da na čistu kosu utrljate kapi od koprive za kosu i kroz neko vreme primetićete da vam se kosa sporije masti.

Kod dosadne, suve peruti, možete takođe utrljati nekoliko kapi na one delove koji se perutaju i koji vas svrbe i primetićete fantastične rezultate.

Još je bolje ako terapiju ne sprovodite samo spolja, nego i iznutra.

Tako je, ove kapi možete i piti, tako da će dejstvo biti duplo jače ako ih na taj način konzumirate. Što se tiče ispijanja kapi od koprive za kosu, potrebno je da pratite uputstvo. Uglavnom glasi da 20-30 kapi sipate u neku tečnost, čašu vode ili soka, a može to biti i čaj koji nije previše  vreo i popiti na taj način.

Preporučuje se da, ako ih pijete, to učinite ujutru i uveče. A mazanje posle svakog pranja i sušenja kose.

Ako pratite ove savete, trebalo bi da prve povoljne rezultate uočite veoma brzo, već posle desetak dana korišćenja. Kombinujte ispijanje kapi sa mazanjem i bićete veoma zadovoljni kako se vaša kosa oporavlja. Ona će, ne samo prestati da opada, nego će i njen kvalitet drastično biti poboljšan.

kopriva za kosu
Kopriva za kosu, foto: yumama
Pravljenje biljnih kapi od koprive

Iako ih možete kupiti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i nekim bolje opremljenim radnjama, bez sumnje u njihovu prirodnost i kvalitet, ako želite potpuno prirodan proizvod, da budete potpuno sigurni u to što se nalazi u preparatu, napravite ih kod kuće.

Odaberite mesto gde koprive rastu same i nezagađene bilo kojim spoljašnjim faktorom i izvadite koren koprive za jednu šaku. Zatim ga operite i pustite da se dobro osuši, nekoliko dana na nekoj promaji ili na mestu koje je skriveno od sunčevih zraka, a pri tom toplo. Kada ste sigurni da se korenje osušilo, nabavite pola litra 70% alkohola i potopite korenje u taj alkohol.

Evo recepta:

Prvo stavite koren koprive, a zatim prelijte alkoholom. Tako potopljeno u staklenoj flaši ili tegli, ostavite da odstoji 30 dana. Povremeno promućkajte kako bi koren ispustio sve svoje hranljive sastojke.

Posle toga procedite dobijenu tečnost kroz gustu gazu i vaše kapi su spremne za upotrebu. Čiste i prirodne, baš onakve kakve treba da budu. Kosa će biti hidrirana i jaka zahvaljujući kapima.

Čuvajte ih na nekom tamnom mestu, najbolje gde ni temperatura nije naročito visoka, tako ćete osigurati da će one biti sveže i upotrebljive dugo vremena. Jednostavno, a zdravo.


Pročitaj prethodni

Kako utišati onaj negativan glas u glavi?

Pročitaj sledeći

Mirjana Karanović: Festival evropskog filma Palić je postao prepoznatljiv u čitavom regionu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian