Književna nagrada „Apolon“ u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici


 

Međunarodna književna nagrada „Apolon“ dodeljuje se 6. novembra 2018. u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici u 12,00 sati u okviru velike proslave i svečanosti Novembarskih dana Grada Sremska Mitrovica.

 

Međunarodna književna nagrada „Apolon“ dodeljuje se od 1989. godine, a od 2011. dobija međunarodni karakter i do sada su je dobili pisci: Kanade, Francuske, Austrije, Nemačke, Turske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Makedonije… i Srbije.

Nagrada „Apolon“ dodeljuje se za lepotu i afirmaciju pisane reči, a sastoji se od Povelje, odnosno diplome, i figure – glave Apolona izlivene u bronzi kao prototip originala nađenog van gradskih bedema antičkog grada Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice. (Apolon je ne samo Bog Sunca, već i zaštitnik svih proroka i pevača, pa prema tome poezije, muzike i pesme, on je i simbol lepote).

Komisija u sastavu: Nedeljko Terzić, predsednik, prof. dr Slađana Milenković i Branislav Pisarević članovi, odlučili su na sednici Komisije 3. septembra da za 2018. godinu nagrade „Apolon“ dobiju:
Babken Simonjan, pisac iz Jermenije, počasni konzul Republike Srbije u Jerevanu
Elka NJagolova, pisac iz Bugarske, osnivač i predsednik Slovenske književne i glumačke akademije u Varni
Petko Šipinkarovski, pisac iz Makedonije, prevodilac i urednik časopisa „Branuvanja“
Srđan Malešević, pisac iz Šida, direktor Kulturno-obrazovnog centra Šid.

 

 


Pročitaj prethodni

Predstava „Ljubavi Džordža Vašingtona“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Pročitaj sledeći

Mandarina – vaše novo omiljeno voće!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian