Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka staro preko 50 000 godina


Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka staro preko 50 000 godina u oblasti Jukon.

Pre više od 50 000 godina, jazbina u peskovitom tlu srušila se na štene vuka i ubila je. Štiteći je dalje od vazduha i vlage, tako da je telo šteneta mumificirano na hladnoći.

Ostala je sahranjena u večnom mrazu do pre četiri godine, kada su je radovi na globalnom zagrevanju i istraživanjima rudara zlata otkrili. I to na kanadskoj teritoriji Jukon u blizini Davson Sitija. Želeli su plemeniti metal, a pronašli su paleontološko zlato.


Ta mumija je sada izložena u Interpretativnom centru Iukon Beringia u Vajthorsu. Telo i krzno netaknuti, usne skupljene unazad, tako da su njeni zubi vidljivi u onome što pomalo liči na režanje. Štene je tako dobro očuvano da je vizuelno lako proceniti da je ženskog pola.

Među fosilnim životinjama, Žur je „u osnovi najbolje očuvani vuk koji je ikad pronađen“, rekla je Džuli Meachen, paleontološkinja i profesorka anatomije sa Univerziteta Des Moines u Ajovi.

Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka, foto: Njujork Tajms
Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka, foto: Njujork Tajms
Štene je tako dobro očuvano da je vizuelno lako proceniti da je

Koristeći razne metode, poput datiranja ugljenika, DNK studije evolucione starosti fosila i hemijske studije nivoa kiseonika u uzorku, nulirali su se u vreme kada je Žur živela. Pretpostavlja se pre nekih 56.000 do 57.000 godina. Bilo je to blago razdoblje u ledenom dobu koje se nazivalo interstadijalno. Tada su temperature bile dovoljno tople da u tom području mogu da teku reke i potoci.

Gledajući rendgenske snimke kostiju i razvoj zuba u Žuru, zna se da je ona imala između 6 i 7 nedelja u vreme svoje smrti. Bila je dobrog zdravlja i dobro nahranjena, a tlo u kojem je iskopana brloga bila je peskovita, a samim tim i nestabilna. Tako da su istraživači zaključili da je najverovatnije umrla kada se brlog srušio. Sudbina njenih verovatnih braće i sestara iz legla, majke i ostatka čopora je misterija.

Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka, foto: Njujork Tajms
Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka, foto: Njujork Tajms

Proučavanje njene DNK pokazalo je da je ona bila arktički vuk pleistocena. Dakle ista vrsta kao i današnji sivi vukovi, ali nije direktni predak. Kao što su ljudi u više talasa dolazili iz Evroazije, tako su i vukovi dolazili. Njen svet bio je jedan od velikih biljojeda i drugih mesojeda, od kojih su mnogi nestali, poput mačaka sa sabljim zubima, pećinskih medveda i američkih lavova.

Vukovi ovog vremena plenili su velike sisare poput karibua, ali pogled na hemikalije sačuvane u Zhurovim kostima pokazao je da je njena dijeta bila teška za morska bića, najverovatnije losos. Danas postoje vukovi koji žive na lososu u određeno doba godine, kada ribe plivaju u rekama i potocima da bi se mrijestile.

Community Verified icon

Pročitaj prethodni

Promocija knjige „Planeta dvorište” i u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Dobre vesti u životinjskom carstvu: Rođena 4 bela lavića

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 6 =

sr_RSSerbian