Kalendar voća i povrća: 6 razloga zašto je važno da konzumirate sezonske namirnice


Sada u supermarketima možemo tokom cele godine kupovati većinu voća i povrća, što nas tera da zaboravljamo koje voće i koje povrće je karakteristično za koje godišnje doba.

Srem(č)ica vam ističe važnost i kvalitete jedenja sezonskih namirnica i to kroz ovih 6 dobrobiti

Boljeg je ukusa

Kada uvrstimo voće i povrće u našu prehranu koje je prethodno prirodno sazrelo na lozi ili drvetu u pravo vreme, ono svakako ima bolji ukus, slađi i više verodostojan.

Jeftinije je

Kada proizvođači beru veliku količinu proizvoda zbog useva u sezoni, troškovi proizvodnje će se smanjiti. Kada se proizvod lokalno snabdeva, jer je u sezoni i u našem području, onda putni troškovi i skladištenje nisu potrebni, te se smanjuju troškovi proizvodnje koji se zatim prenose na potrošača.

Svežije je i ima veću hranljivu vrednost

Proizvod koji se kupuje u sezoni je verovatnije da bude svežiji, i ako je konzumiran bliže žetvi ima više hranljivih vrednosti, jer neki antioksidansi kao što su vitamin C, folat i karoteni brzo opadaju, posebno nakon dužeg skladištenja.

Izbegavajte uvoz namirnica preko mora

Kada se voće i povrće kupuje u inostranstvu, ne možete biti sigurni koji su njihovi propisi za pesticide, herbicide i fungicide. Mnoge zemlje širom sveta imaju veoma opuštene zakone o hemikalijama kojima se prska voće i povrće, a koje su neke druge zemlje zabranile zbog svojih poznatih štetnih efekata.

Tako podržavate svoje prirodne nutritivne potrebe vašeg tela

Npr. Letnje namirnice poput koštunjavog voća daju nam dodatne beta-karotene i druge karotenoide koji nas štite od oštećenja od sunca, takođe pružaju više slatkoće za energično leto, kao i povrće za salatu za one ukusne letnje salate.

Više ekološki

Ukoliko konzumiramo više sezonskih namirnica, to smanjuje potražnju za vansezonskim voćem i povrćem, te na taj način podržavamo proizvodnju lokalnih uzgajivača, što dalje znači – manje transporta, manje rashlađivanja (što ubija ukus i hranljive vrednosti namirnice), manje veštački grejanih staklenika i manje zračenja proizvoda.

S obzirom da smo sada naučili zašto je važno jesti sezonsko voće i povrće, donosimo vam sezonski kalendar voća i povrća. Evo kada rađa paradajz, paprika, kukuruz…, a kada trešnje, višnje, lubenica…

JUL MESEC

Šargarepa, zelena salata, krompir, paprika, spanać, blitva, paradajz, tikva, grašak, boranija, kukuruz, crveni luk, beli luk, tikvica, kupus, patlidžan, cvekla, smokva, jabuka, kruška, trešnja, višnja, breskva, nektarina, kajsija, bobičasto voće, lubenica, grožđe, šljiva, dinja.


Pročitaj prethodni

Interaktivna tribina i predstavljanje knjiga „Tajna jednog osmeha” i „Oproštaj” Jelice Dabović u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Projekcija filma „Anabel 3: Povratak kući“ u u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian