Kako da negujemo svoj nervni sistem: Tehnike disanja, joga i još po nešto


Kako da negujemo svoj nervni sistem prema savetima naše omiljene holističke psihoterapeutkinje dr Nikol LePera. Danas ćemo naučiti nekoliko jednostavnih vežbi koje će nam olakšati, ulepšati i osloboditi život.


Traumu telo pamti.

Naš saosećajni nervni sistem je naša borba ili naš odgovor na borbu. Kada se aktivira naš saosećajni nervni sistem, naše telo se više ne oseća kao da smo u istinskoj opasnosti. Za mnoge od nas koji živimo sa stresom imamo hronično aktiviranje saosećajnog nervnog sistema.

Aktivacija saosećajnog nervnog sistema, ostavlja nas izuzetno reaktivnim, na ivici + nesposobnim da prihvatimo, registrujemo nove informacije. Ako ste ikada primetili kako druga osoba (ili vi sami) „preterujete” – ono čemu zapravo svedočite je stanje nervnog sistema. Mnogi od nas se nađu u tom stanju zaglavljeni.

Jedan od najvažnijih delova uticaja traume na naš nervni sistem, dolazi iz našeg vagus nerva.

Vagusni nerv započinje u mozgu + povezuje se sa svim organima u telu. Svake sekunde svakog dana tako postoji autoput za komunikaciju. Vagus igra glavnu ulogu u aktiviranju našeg parasimpatičkog nervnog sistema.

Parasimpatički nervni sistem je naš odmor + odgovor probave. Kada smo u parasimpatičkom nervnom sistemu, osećamo se opušteno, socijalizovani smo, društveni, spokojni, kreativni + sposobni da primamo nove informacije, a da se ne osećamo ugroženo.


Da bismo stimulisali naš vagusni živac (+ pristup ovom parasimpatičkom stanju) moramo da vežbamo. Moramo naučiti svoje telo da se oseća bezbedno (posebno ko je doživeo traumu, a većina jeste bar neki vid, nažalost). Te nam dr Nikol LePera nudi nekoliko saveta kako to i da uradimo:

  • Hladan tuš (15-30 sekundi)
  • Tehnike disanja – 3-5 minuta svesnog dubokog disanja (postoji mnogo različitih tehnika koje možete naći na Jutjubu)
  • Bez tehnologije – Provedite bar 20 minuta dnevno bez tehnologije, telefona i ostalih aparata, i to u prirodi ili bar na svežem vazduhu
  • Joga (+ druge vežbe koje povezuju um-duh-telo)
  • Grgoljite – Sipajte vodu u čašu + grgoljite istu bar 2 minuta da stimulišete vagusni nerv
  • Granice – Postavite sebi granice šta radite, koristite + s kim provodite vreme (i to u odnosu na to kako utiče sve to na vaš nervni sistem)
  • Dišite sa partnerom – Sedite preko puta svog partnera ili nekog kome verujete. Stavite šake jedno drugome na srce + udahnite duboko 3 puta (u stomaku) + polako izdahnite
  • Uredan san – stavite prioritet na zdrav i uredan san + klonite se svih ekrana bar sat vremena pre spavanja

Najbrži način da osetite ovu aktivaciju svog tela je uključivanje 3 dubokih, sporih udaha + vrlo sporih izdaha. Sedite minut kasnije i osetite razliku.

Vežbajte svaki dan. Posvetite vreme svom nervnom sistemu. Izgradite svoj mir.

Svi želimo magično rešenje preko noći, a to je iluzija. Mali, dečiji koraci, polako i ponavljajte + upornost leči.

Kako da negujemo svoj nervni sistem
Kako da negujemo svoj nervni sistem, izvor: Sivana East

Još tekstova na sličnu temu možete pročitati u našoj rubrici: UM CARUJE.


Pročitaj prethodni

Humanitarna akcija Udruženja „Osmeh za Mitrovicu“ održana u Martincima

Pročitaj sledeći

„Uzmi račun i pobedi“ – Nova nagradna igra na proleće

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =

sr_RSSerbian