Kađenje tamjanom: Borba protiv zlih demona ili depresije?


Kađenje tamjanom: Jedan od najboljih načina za pročišćavanje energije doma i psihe ljudi je kađenje tamjanom. Danas se za to ne mora zvati ni vrač ni sveštenik.

A, ni naše bake ih nisu zvale uvek. Naprosto bi kupile ugljene brikete, jedan bi stavile u posudicu koja je namenjena samo tome, zapalile bi ga šibicom i dok se žari posipale bi ga mrvicama tamjana.


Prošetale bi po kući s tom posudicom dok se dim tamjana ne proširi svuda, a onda žar ugasile mlazom vode izgovarajući: „Svi zli dusi pobegoše, anđeli mi tamjanom dom očistiše.”Kađenje prostora tamjanom ima još bolji efekat ako ga pomešamo sa nekim drugim biljkama. Ove aromaterapeutske kombinacije mogu se praviti i sa našim domaćim biljkama koje beremo na svete praznike. Na Vidovdan, Spasovdan i Đurđevdan, beru se biljke za zdravlje i ljubavne čini, a na dan Preobraženja leta u jesen, one koje transformišu nesreću u sreću, tugu u radost.

kađenje tamjanom
Kađenje tamjanom, foto: vogue

Svežanj suvih ili svežih biljaka zapali se nad metalnom posudom. Kada počne da gori, ugasi se vatra puhnuvši u nju, i pošto se samo dimi, doda se i tamjan. Posuda se ostavi na centralnom mestu u kući i sve vreme dok se iz nje dimi, naše bake bi se skoncentrisale na misao o miru u svom domu i pre svega u sebi. Obično se koriste žalfija, lavanda, nana, smilje, itd.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

tamjanika
kađenje tamjanom, foto: opanak

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno deluje i na disajne puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije. Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litar vruće vode stavi se jedna supena kašika tinkture tamjana.


Pročitaj prethodni

8 glavnih pokazatelja: Da li vam je umorna duša ili telo?

Pročitaj sledeći

Dizni stavlja upozorenje o rasizmu na određene filmove

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian