Javno čitanje drame „FLEISCHMAN“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović”


Javno čitanje drame „FLEISCHMAN“ autora Stefana Tajbla održava se u utorak, 3. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović”, u Sremskoj Mitrovici.


Drama „FLEISCHMAN“ se dešava u Sremskoj Mitrovici i odvija se paralelno 1941. i 2001. godine u kući i lokalu jevrejske porodice Flajšman, koji i danas stoje na Žitnom trgu. Iako inspirisana istinitim i Mitrovčanima veoma poznatim događajima, lica i dešavanja u ovoj drami izmenjeni su u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove i motivisali dramsku radnju.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšmanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. se na istom mestu, na pragu novog veka, rađa novi život i snaga, kada dva mladića pokušavaju da otvore kafić i obezbede ličnu egzistenciju. Drama kao osnovna pitanja nameće da li obeležavanje mesta jednog stradanja ima veću važnost od želje dva mlada čoveka da žive od svog rada? I da li je istorija nedodirljiva ili se iz nje sme jurišati u budućnost, makar budućnost bila neizvesna?

Ova drama je 3. juna u Novosadskom pozorištu (Újvidéki Színház) doživela prvo javno čitanje u okviru 64. Sterijinog pozorja, kao prateći program ovog najznačajnijeg festivala u zemlji posvećenog domaćem pozorištu i negovanju domaće drame.

reditelj:
Nemanja Leković

čitaju:
Nikola Janošević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić
Aleksandar Sarapa, Uroš Mladenović, Srđan Kner

producent:
Milica Milićević

Ulaz: slobodan
Informacije na: 615-115


Pročitaj prethodni

Obeležavanje 75 godina slobode

Pročitaj sledeći

Zdrav napitak za oporavak štitne žlezde i ubrzavanje metabolizma

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 7 =

sr_RSSerbian