Internet pedofilija: Znate li gde se nalazi fotografija vašeg deteta?


Ono što se nama čini kao nevino i normalno, nekome koga zanimaju deca u seksualnom smislu, to pretvori u izuzetno perverzno.

Sve češče imamo priliku da se susretnemo sa slikama beba i dece koje roditelji objavljuju onlajn. Možemo da im pratimo svaki potez i pokret, od rođenja, preko prvih koraka i prvih reči, do polaska u školu…

Pomisle li roditelji koliko nastranih ljudi, seksualnih predatora i pedofila sada posmatra sliku njihovog deteta? Znate li koje su šanse da se upravo fotografija vašeg deteta zloupotrebljava na internetu?

Srem(č)ica je naišla na nekoliko vrlo zastrašujućih istraživanja jedne kanadske kompanije koja se bavi lovom i sprečavanjem pedofila na internetu.

Lovci na predatore nas upozoravaju da pedofili ponovo objavljuju bezopasne fotografije dece skinute sa Fejsbuk i Instagram profila njihovih roditelja, što je perverzni fenomen koji naglašava tamniju stranu deljenja i objavljivanja sadržaja.

Slike dece koja rade savršeno normalne stvari – snimak deteta na gimnastičkom performansu, dete koje se igra sa kamionom – ukradene su i objavljene na sajtovima za seksualne zlostavljače dece, gde pedofili dele i gledaju galerije slika, kao i na visoko seksualizovanim sajtovima za „dečije modele“.

U nekim slučajevima, slike sa Fejsbuka, Instagrama i drugih društvenih medija, manipulišu se i fotokopiraju, tako što se glava deteta lepi na nago telo drugog deteta.

„Pedofilu će se možda dopasti kako određeno dete izgleda, toliko da uzime lice tog deteta i lepi na drugu fotografiju koje je naišao na internetu, koja ima veze sa slikom seksualnog zlostavljanja dece (naga fotografija deteta)“, rekao je Signi Arnason, direktor kompanije kojom upravlja Kanadski centar za zaštitu dece.

Koliko god da se to nama bolesno činilo, oni to rade.

U nekim slučajevima, prave se lažni Fejsbuk profili, ukradene slike postavljaju na vremensku liniju, a zatim na neki način bivaju pretvorene u seksualizovane slike.

Druge fotografije završavaju na sajtovima za „dečije modele“ koji testiraju tanku liniju između legalnog i nezakonitog sadržaja. Na sajtovima se obično nalaze slike dece koja su delimično obučena u donji veš za odrasle, ili u visoko seksualizovanim pozama. Samo u 2014. godini, Sajbertip (Kanadska kompanija) je upratio 90 ukradenih slika koje su bile zalepljene na modelima. „To je samo mali broj u odnosu na to koliko mislimo da ih ima“ , reče Arnason.

Jedna australijska studija pokazala je da je otprilike polovina slika koje se dele na pedofilskim sajtovima preuzete sa stranica društvenih medija.

Ipak, Arnason i drugi upozoravaju da mnogi roditelji ne znaju za rizike piratskih fotografija svoje dece i da ih i dalje dele na platformama koje su lako dostupne pedofilima. Ovaj fenomen takođe otvara veća pitanja oko privatnosti deteta i da li bi, kako kažu autori u nedavno objavljenom članku, deca trebalo da imaju zakonsko, ako ne i moralno pravo da kontrolišu svoj „digitalni otisak“.

„Zakoni o privatnosti pružaju malo smernica, zabrana ili mera predostrožnosti za decu kojima je potrebna zaštita privatnosti od objavljivanja fotografija onlajn od strane njihovih roditelja“, pišu pedijatri Bahareh Kit i Stejsti Stajnberg sa Univerziteta u Floridi, u časopisu JAMA Pedijatriks.

Upozoravaju da digitalna razmena uvodi nove, nedovoljno istražene rizike za decu, a mnogim roditeljima nedostaje iskustvo, stručnost i oprez da bi zaštitili svoju decu od mogućih posledica i šteta.

Jedno istraživanje koje istražuje upotrebu i objavljivanje na društvenim mrežama mladih roditelja, iz „perspektive socijalnog kapitala” pokazalo je da je 98% majki i 89% očeva objavilo fotografije svog deteta na Fejsbuk. Većina je očekivala da će njihovi prijatelji samo „lajkovati” ili komentarisati slike. I svaki „lajk“ ili „podela“ dodatno ohrabruje roditelje da stavljaju informacije o svojoj djeci u javni domen, napisao je Stajnberg.

„Ne pokušavam da ućutim roditelje”, naglasila je u intervjuu. „Mislim da živimo u mnogo bolje umreženom vremenu. Naša želja da podelimo naše priče je snažna želja, i to je važno. A naša deca su sastavni deo naših priča.”

Međutim, postoji zabrinutost u vezi sa sigurnošću, rekla je ona, uključujući: „Kada postavljate sliku, ko još može imati pristup njoj?”

Roditelji mogu zaključati profile tako da informacije budu dostupne samo prijateljima i porodici. Ali svako čak iu onim ograničenim auditorijima može snimiti ekran i objaviti ih na drugim mestima, upozorio je Stajnberg, profesor prava.

Ona i Kit su rekli da bi roditelji mogli da podese obaveštenja preko Google Alerts, da bi ih Google upozorio kada se ime njihovog deteta pojavi u pretraživačima. Takođe, ohrabruju roditelje da ne šalju fotografije koje prikazuju njihovo dete tokom bilo koje radnje ili u bilo kom stanju dok je nago.

Arnason upozorava da neki pedofili otkrivaju čak i potpuno odevenu decu. „Dakle, ono što vidite kao nevino, ono što zdrav, dobar čovek vidi kao nevino, neko sa seksualnim interesovanjem za decu pretvara ga u nešto neverovatno perverzno.”

„Roditelji će podeliti slike, a to ima smisla u današnjem svetu”, rekla je ona. „Ali radi se o tome da bi roditelji trebalo da redovno i konstantno razmišljaju o tome šta šalju, pa čak i da pitaju svoje dete da li su to u redu pre objavljivanja.”

Etičar Artur Kaplan, iz medicinskog centra u Langone Univerzitetu, optužio je interntet provajdere da ne čine dovoljno da se uvredljivi i izopačeni sadržaji drže izvan mreže. „To je seksualna trgovina”, rekao je on. „Samo se radi sa slikama, a ne telima.”

U januaru je Sajbertip pokrenuo projekat koji predstavlja automatizovan veb pretraživač, koji traži slike i video zapise na osnovu potvrđenih digitalnih otisaka nezakonitog sadržaja. Pretražuje oko 300 stranica u sekundi. Posle samo nekoliko meseci, „pronašli smo više od šest miliona pojedinačnih veb stranica na kojima se nalazi materijal za seksualno zlostavljanje dece”, rekao je Arnason.

Nedavno istraživanje zasnovano na pregledu skoro 152.000 izveštaja za Sajbertip, otkrilo je da je gotovo 80 posto slika i videa koji uključuju seksualno zlostavljanje dece uključivalo decu mlađu od 12 godina. Većina je bila mlađa od osam godina.

Više od tri procenta je uključivalo bebe i malu decu.

Važno je naglasiti da je internet globalna mreža, te da se sadržaj podeljen na određenim internet stranicama i društvenim mrežama, ne zadržava unutar granica jedne države, nego lako širi i deli celom svetu.


Pročitaj prethodni

Projekcije filma „Taksi bluz“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Pročitaj sledeći

Jutarnji ritual: Kako da ispijanje kafe da učinite zdravijim

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =

sr_RSSerbian