Hoće li nam se otvoriti vrata frizerskih i kozmetičkih salona?


Hoće li nam se otvoriti vrata frizerskih i kozmetičkih salona? Krizni štab razmatra da ublaži mere za uslužne delatnosti.

Na narednoj sednici Kriznog štaba koja se očekuje u ponedeljak, do kada su oročene trenutne mere, moglo bi da se odluči da se otvore vrata mnogih objekata koji već drugi dan kako ne rade.

Mere bi, prema najavama, mogle da budu ublažene mere za pojedine uslužne delatnosti koje bi tako bile izuzete iz mera delimičnog zaključavanja, pooštrenih u utorak. Za sada još uvek nije poznato da li će ti objekti raditi pod punim radnim vremenom, ili će im biti dozvoljeno da otvore svoja vrata na par sati i rade po skraćenom principu.


„Otključavanje“ bi moglo da obuhvata čitav niz delatnosti

„Otključavanje“ bi moglo da obuhvata čitav niz delatnosti – od bravara, preko obućara, do frizerskih i kozmetičkih salona.

Dr Kon je objasnio da bi za početak ovim popuštanjem bili obuhvaćeni frizeri i saloni za lepotu. Kao i još neke druge uslužne delatnosti.

Epidemiolog je juče izjavio kako je moguće da dođe do „presipitivanja mera“. Te se nameće pitanje da li će ovih dana biti zatvoreni samo restorani, kafići i klubovi, a moći da nastave sa radom kozmetičari, frizeri i slične uslužne delatnosti.

Kon je naveo da postoji mogućnost preispitivanja mera za one koji rade u ovakvim delatnostima. I to uprkos tome što od juče ujutru ne rade. Ipak, rekao je da bi trebalo strože kažnjavati one koji se ne pridržavaju epidemioloških mera.

Hoće li nam se otvoriti vrata frizerskih i kozmetičkih salona?
Hoće li nam se otvoriti vrata frizerskih i kozmetičkih salona? foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Mogućnost ublažavanja mera pozdravili su predstavnici vlasti Beograda. Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, rekao je da se Grad Beograd od početka epidemije i prvih zaključavanja zalaže da mere ne budu „jedistvene“. Već da ih treba posebno propisivati za svaku delatnost, a zatim strogo kontrolisati sprovođenje.

„Mnoge delatnosti, posebno uslužne, uz malo truda mogu krajnje bezbedno da rade. Cilj antiepidemioloških mera nije da građani ostanu bez posla ili primanja. Nego da zajedno obezbedimo uslove da na bezbedan način obavljaju svoju delatnost“, rekao je Nikodijević.

Nikodijević je naglasio da su dve stavke ključne – propisivanje posebnih mera koje omogućavaju rad i strogo i rigorozno kažnjavanje onih koji ih krše. Dao je primer frizerskih salona i rekao da nema problema da rade od 8 časova ujutro, do uveče, ako se poštuje distanca i koriste ubrusi umesto peškira kako bi prenošenje virusa bilo onemogućeno.

izvor: Mondo


Pročitaj prethodni

Obustava vakcinacije cepivom AstraZeneka?

Pročitaj sledeći

Laćarak: Sutra nas očekuje isključenje struje

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian