Higijena spavanja: Koliko često menjate pidžamu?


Higijena spavanja: Čista posteljina i čista pidžama za bolji kvalitet vašeg zdravlja, a i sna!

Iako uglavnom čisti oblačimo svoje pidžame i mislimo kako nema potrebe da ih peremo često, stručnjaci kažu da i nismo baš u pravu. Ako predugo čekate da operete odeću za spavanje, možete rizikovati da dođe do pojave  infekcije kože, stvaranja cisti ili bakterija kojih se nije lako otarasiti.


Istraživanja pokazuju da muškarci peru ili menjaju pidžame na 14 dana, a žene na 17.

Profesor  jedne medicinske škole iz Londona, Sali Blumfajld, rekla je da su pidžame neprijatelji naše kože.

„Na našoj koži u svakom momentu postoji veliki broj mikroorganizama. Neki od njih imaju „dobru“ funkciju, odnosno nisu štetni po naše zdravlje, ali većina ima suprotan uticaj i mogu izazvati ozbiljne probleme ukoliko uđu u posekotine, intimna područija ili urinarni trakt“ – rekla je ova profesorka.

Higijena spavanja
Higijena spavanja, foto:blicžena

Više od polovine ispitanika reklo je da nema potrebe za čestim pranjem pidžama jer se nose samo nekoliko sati tokom dana.

Većina muškaraca je okrivila svoje suprige, čak 73% njih, za retko pranje rublja za spavanje, pa oni nose ono što imaju.

Stručnjaci kažu da bakterije prelaze s jedne osobe na drugu, pa osim što možete da ugrozite svoje zdravlje neredovnim pranjem pidžama, možete ugroziti i zdravlje partnera ili deteta, ukoliko spavate u istom krevetu.

„Pidžamu treba prati minimum jednom sedmično. Ako predugo čekate, previše bakterija će se nakupiti, pa i kad je operete, neće biti potpuno čista“ – rekla je Sali.

Marina Nedeljković


Pročitaj prethodni

Dragan Šivoljski Nikolaj: Koncert i u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Inđija: Projekcije filma „Hotel Beograd“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian