Evropski parlament i Savet EU: Dogovor pao i za „kovid-pasoše“


Evropski parlament i Savet EU: Dogovor pao i za „kovid-pasoše“

Evropski parlament i Savet EU postigli su danas dogovor o uvođenju digitalnih sertifikata za građane EU, koji bi od juna trebalo da olakšaju putovanja po zemljama Unije.

Evropski parlament i Savet EU: Dogovor pao i za „kovid-pasoše“
Dogovor pao i za „kovid-pasoše“, foto: Google

Dogovor je postignut nakon četiri runde pregovora Evropskog parlamenta i zemalja članica, a na osnovu predloga Evropske komisije da se uvedu digitalni sertifikati koji će „otvoriti granice“, koje će priznavati sve zemlje članice i koji će se odnositi na informacije o vakcinaciji, posedovanju antitela ili negativog PCR testa.

U Briselu navode da je današnjim dogovorom otvoren put da „zajednički evropski digitalni sertifikati budu spremni od juna i po zakonskim i po tehničkim uslovima“.

U Evropskom parlamentu navode da su se prihvatanjem sertifikata države članice EU obavezale da će se uzdržati od nametanja dodatnih ograničenja putovanja, kao što su dodatna ispitivanja ili karantin, osim ako nisu neophodna za zaštitu javnog zdravlja.

Evropska komisija se obavezala da mobiliše 100 miliona evra u okviru Mehanizma za hitnu podršku kako bi podržala dostupnost pristupačnih testova.

U proceduri je i predlog usklađivanja digitalnih zelenih sertifikata sa sertifikatima trećih država, a Savet EU je danas pozvao zemlje članice da u međuvremenu priznaju sertifikate o vakcinaciji koje su izdale treće zemlje.

(b92.net)


Pročitaj prethodni

Cena trešanja o kojoj svi pričaju – Ove godine ih preskačemo?

Pročitaj sledeći

Planira se Botanička bašta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian