Egzotična orhideja Gospina papučica raste u Srbiji


Egzotična orhideja Gospina papučica: U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine. Nađena je u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula

Srbija ima 31 specijalni rezervat prirode u kojima su pod zaštitom države brojne ugrožene biljne i životinjske vrste.

U jednom od tih rezervata, na liticama Suve planine otkrivena je retka vrsta orhideje Gospina papučica, što su potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

“Reč je o gospinoj papučici (Cypripedium calceolus L.) od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, koja i predstavlja jednu od temeljnih vrednosti ovog zaštićenog područja“, ističu u Zavodu za zaštitu prirode.

Egzotična orhideja Gospina papučica
Egzotična orhideja Gospina papučica, foto: indirektno
Primetna je samo od maja do jula

U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula.

Gospina papučica je jedna od najređih orhideja u Evropi, a mnogi je smatraju i najlepšom, ističu iz Zavoda.

“Zbog svog egzotičnog izgleda, širom Evrope vrsta je sakupljana za potrebe hortikulture jer daje kvalitetne i lepe hibride sa drugim vrstama iz istog roda. Takođe skupljali su je i za privatne zbirke što je drastično smanjilo brojnost populacije i dovelo vrstu do izumiranja. Upravo zbog toga je vrsta u svim zemljama svog areala zaštićena i preduzimaju se različite mere i cilju obnavljanja njenih populacija“, rekli su u Zavodu.

Specijalni rezervati prirode samo su jedna od šest kategorija zaštićenih područja kojih trenutno ima 470 u Srbiji.

U okviru 470 zaštićenih područja nalazi se: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode od kojih je u statusu specijalnog rezervata prirode 31 područje, šest zaštićenih staništa, 314 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, a status zaštićenog prirodnog dobra ima i 1.783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

IZVOR: Sputnjik FOTO: Zavod za zaštitu prirode


Pročitaj prethodni

Radno vreme ambulanti u Sremskoj Mitrovici i okolnim selima

Pročitaj sledeći

Kineski kupus: Smanjuje rizik bolesti srca

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian