Dobre vesti u životinjskom carstvu: Rođena 4 bela lavića


Dobre vesti u životinjskom carstvu: Mladunci belog lava obradovali svet

Četiri mladunca retkih belih lavova su pre neki dan prvi put predstavljeni javnosti. Nakon što su prošlog meseca doneti na svet.

Četvorke lavića su rođene početkom novembra u zoološkom vrtu za divlje životinje Nantong Forest u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.


Beli lav je obojena (mutirana) varijanta lava. Može biti ostvarena samo ako oba roditelja imaju recesivne gene za belu boju. U prirodi su retki. Možemo ih videti samo u zoološkim vrtovima. Široj javnosti postali su poznati tek 1970. u knjizi Chrisa McBridea The White Lions of Timbavati.

Dobre vesti u životinjskom carstvu
Dobre vesti u životinjskom carstvu, foto: unilad

Bela boja ovih lavova uzrokovana je recesivnim genom poznatim kao „chinchila“ ili inhibitor pigmenta. Budući da je ovaj gen recesivan i povlači se prilikom mešanja sa braon-žutim lavovima, oni se kao takvi mogu se reprodukovati samo ako su oba roditelja bela.

PROČITAJTE I: Neke dobre vesti: Patuljasti oposumi ipak nisu izumrli

Opstanak ovih lavova u prirodi znatno je otežan i time što ih zbog boje mogu lako uočliti kako potencijalni plen, tako i safari lovci, odnosno krivolovci. Premda se podrazumeva da spadaju među ugrožene životinjske vrste, njihov stvaran broj je nepoznat. Godine 2004, prema nekim proračunima, u prirodi ih je bilo svega oko tri stotine. Najveći deo populacije živi u ZOO vrtovima, gde zbog svoje boje predstavljaju posebnu atrakciju za posetioce.

Dobre vesti u životinjskom carstvu
Mladunče belog lava, foto: N1

Pročitaj prethodni

Kanada: Pronađeno mumificirano štene vuka staro preko 50 000 godina

Pročitaj sledeći

KAKO PUSTITI PROŠLOST i započeti Novu godinu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 1 =

sr_RSSerbian