Do kraja godine spomenik Savi Šumanoviću


Do kraja godine spomenik Savi Šumanoviću u Šidu

Sava Šumanović dobiće do kraja godine spomenik u Šidu, na inicijativu predsednika opštine Šid, Zorana Semenovića, a uz podršku Kulturno obrazovnog centra Šid.


Kako je navedeno na sajtu Opštine, za koordinatora projekta delegiran je svestrani šidski umetnik, glumac i lutkar Cvetin Aničić, član Opštinskog veća zadužen za oblast kulture.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović ističe da je izuzetno rezigniran saznanjem da se lik i delo pokojnog Save Šumanovića derogira. I to u kontinuitetu duže od pedeset godina, naglašavajući značaj lika i dela Save Šumanovića u kulturnom identitetu lokalne samouprave.

Umetnički fond Save Šumanovića, koji predstavlja nacionalno blago neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti, prevazilazi okvire lokalnog značaja. Njegovo stvaralaštvo pripada u potpunosti najvišim dometima tadašnje evropske umetnosti. I to se lično založio da se na najreprezentativnijem mestu, u neposrednoj blizini Galerije slika Sava Šumanović, podigne spomenik svetski poznatom slikaru Savi Šumanoviću. Spomenik kao znak zahvalnosti jer je svojim slikama Šid učinio slavnim i poznatim, navedeno je na sajtu.

Detaljnije o tematici pročitajte: Sava Šumanović dobija spomenik u centru Šida

Do kraja godine spomenik Savi Šumanoviću
foto: secanja

Sava Šumanović (Vinkovci, 22. januar 1896 — Hrvatska Mitrovica, 30. avgust 1942) je bio jedan od najznačajnijih slikara srpske umetnosti 20. veka. Ubrojen je i u 100 najznamenitijih Srba. Rođen je 22. januara 1896. u Vinkovcima, gde mu je otac radio kao šumarski inženjer, od oca Milutina (1862—1937) i majke Perside (1875—1968), rođene Tubić.[1][2] Kada je imao četiri godine porodica se preselila u Šid. Gimnaziju pohađa u Zemunu, gde počinje da se interesuje za umetnost. Kasnije će se usprotiviti očevoj želji da postane advokat i 1914. u Zagrebu upisati Višu školu za umjetnost i obrt. Ovu školu završava sa najboljim ocenama 1918. Tada počinje da javno izlaže svoja dela.

izvor: Ozon


Pročitaj prethodni

Prijava za jednokratnu pomoć za srednjoškolce iz izbeglih i raseljenih porodica

Pročitaj sledeći

U korak sa lepim vremenom: Spomen park će uskoro da zablista

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 4 =

sr_RSSerbian