Debela koka: Protiv čira na želucu, kožnih oboljenja i sportskih povreda


Nekako nam izgleda da imamo tu sreću da sve lekovito bilje, raste kao ludo! Jednom kada rešimo da gajimo čuvarkuće ili debele koke, teško da ćemo ih se ikada rešiti. Na našu sreću.

Manje poznata, ali nikako manje lekovita je rođaka čuvarkuće iz roda Seduma, debela koka.

Ova dekorativna biljka divnih bledoružičastih ili belih cvetova vekovima se upotrebljava u tibetanskoj i ruskoj narodnoj medicini. Ruski travari od nje prave živu vodu kojom leče zloćudne tumore, bradavice i žuljeve. Ova voda dobija se destilovanjem vode kroz listove biljke.

Debela koka protiv čira na želudcu

O čudotvronom leku protiv čira na želucu od debele koke piše i naš najveći stručnjak za lekovito bilje Jovan Tucakov. Veliki naučnik priznaje da nema naučnog objašnjenja za ovaj lek, ali da je lično upoznao mnogo ljudi kojima je pomogao. Ako patite od čira na želucu praćenog podrigivanjem na kiselo, neophodno je da imate ovu billjku kod kuće. Dva ili tri lista debele koke preliju se šoljom hladne vode i kuvaju dok tečnost do pola ne ispari. Kad se čaj prohladi, trebalo bi ga procediti i piti tri puta na dan pola sata pre jela mesec dana.

Debela koka sadrži tanine, rutin, organske kiseline, vitamine i 0,2% alkaloida (sedamin, nikotin, sedridin, sedinin, izopelterin).

Kurje oči, žuljeve i izrasline na petama narod leči svežim listom debele koke kome se skine zaština opna, privije se na bolno mesto i previje zavojem.

Osobe koje pate od psorijaze trebalo bi da piju čaj koji se priprema na sledeći način: u šolju hladne vode staviti 2 lista debele koke i preliti sa pola litra hladne vode. Pustitite da provri i kuvajte 5 minuta. Skinite sa šporeta i dodajte po jednu kafenu kašičicu kičice (Erythraea centaurium), korena maslačka (Taraxacum offinale) i hajdučke trave (Achilea millefolium). Sve se promeša, poklopi i ostavi da stoji pola sata, procedi i popije u toku dana nezaslađeno.

I čuvarkuća i debela koka koriste se u homeopatiji, koja je, zapravo, osvežila interesovanje za ove biljke. Mislim da je najbolji način korišćenja obe biljke da svakog dana pojedete nekoliko njihovim svežih listova. Ukus je osvežavajući, prijatan i blago kiselkast.

Debela koka u rakiji za rane, istegnuća i sportske povrede

Napunite teglu listovima debele koke i prelijte rakijom od loze. Nakon što malo odstoji, lek je spreman za upotrebu. LIstove nanesiti na povređeno mesto ili otok i previjte gazom. Ostavite preko noći da bi listovi mogli da izvuku sve negativno.

Listovi debele koke u tegli mogu da stoje i upotrebljivi su do sledeće sezone.


Pročitaj prethodni

Predstava „Jače smo od sudbine“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici

Pročitaj sledeći

Održana promocija knjige „SLOBODAN MILOŠEVIĆ: NEKA DRUGA PRIČA“ Gorana Pajića u MZ Laćarak

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian