Da li ima koristi od spavanja sa upaljenim svetlom?


Da li ima koristi od spavanja sa upaljenim svetlom?

Spavanje sa upaljenim svetlima može biti korisno ako pokušavate na brzinu da dremnete tokom dana i ne želite da zaspite duboko. Međutim, ova tehnika nije pogodna baš za kvalitetan san.


Noćna svetla i drugi izvori svetlosti mogu biti korisni za malu decu koja se mogu plašiti mraka. Kako deca rastu, važno je da ih noću počnete odvikavati od izvora svetlosti, kako bi mogla da postignu bolji san.

Sve u svemu, rizici spavanja sa upaljenim svetlima nadmašuju moguće koristi.

Efekat svetlosti na cikluse spavanja i budnosti

Iako se može činiti da nemate dovoljno vremena da se naspavate, prava količina sna – kao i dobar kvalitet – zatvaranja očiju noći diktiraće vaše zdravlje, kako u kratkom roku, tako i u budućnosti.

Kvalitetan san omogućava:

  • da popravite svoj mozak i telo
  • oporavak mišića
  • da se borite protiv bolesti i hroničnih stanja
  • čini vas bolje raspoloženim
  • deci da bolje rastu
Da li ima koristi od spavanja sa upaljenim svetlom?
Da li ima koristi od spavanja sa upaljenim svetlom? foto: healthline
Zašto ne bi trebalo da plaimo svetlo noću kada idemo u toalet

Kada ste noću izloženi svetlosti, cirkadijalni ritam vašeg tela se remeti. Kao rezultat, vaš mozak proizvodi manje hormona melatonina koji vam inače omogućavaju da budete pospani.

Izlaganje svetlosti pre ili tokom spavanja može otežati pad i spavanje, jer vaš mozak neće stvoriti dovoljno melatonina koji izaziva spavanje.

Čak i ako uspete da zaspite sa upaljenim svetlima u vašoj spavaćoj sobi, možda nećete dobiti dovoljno sna za brzo pokretanje očiju (REM). Druga faza spavanja je ne-REM, što uključuje lagani san i dubok san.

Iako je i lagan san važan, ako ne provedete dovoljno vremena u preostala dva ciklusa spavanja, nećete dobiti sve blagodati dobrog spavanja.

Vaš mozak treba da potroši oko 90 minuta istovremeno u svakom ciklusu da bi se javila aktivacija lučenja melatonina. Što znači svaki put kada upalite svetlo tokom noći, vašem telu će trebati 90 minuta da se adaptira i utone u kvalitetan san.


Šta još sve možete učiniti da biste poboljšali kvalitet svog života, saznajte klikom na ovaj link.


Pročitaj prethodni

Najbolja mentalna vežba: Samo dva koraka do mirne luke

Pročitaj sledeći

Ruma: Opština će stipendirati đake srednjih škola

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian