Cvekla: Sada je vreme da je sejete, a njeno lišće je zdravije od korena


Početak marta odličan je za setvu cvekle, koja počinje klijati već pri temperaturi od 5°C dok na temperaturi od 10°C niče već za 10 dana.

Sadite li baštu, sigurno ovih dana planirate šta i kako posejati, čemu koliko mesta dati. Ako do sada niste, barem mali deo prostora ostavite za cveklu, korenasto povrće koje možete jesti sveže ili termički obrađeno, kao zdravu grickalicu, sok, salatu, čips ili prilog. Što je još bolje, možete jesti i njen list koji ima gvožđa više od spanaća i zdraviji je deo ove biljke. Da, zdraviji od korena. 

Kraj februara i početak marta odličan je za setvu cvekle koja je biljka relativno hladnog područja te počinje klijati već pri temperaturi od 5°C dok na temperaturi od 10°C niče već za 10 dana. Koju ćete vrstu cvekle – crvenu, žutu ili belu – izabrati, zavisi o vašim afinitetima. Sve su zdrave, a lišće možete jesti sveže, u salati, pitama ili bilo kom drugom obliku. 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje cvekle, posebno u svežem stanju, kao sok, može sniziti krvni pritisak i poboljšati učinak vežbe te protok krvi u mozgu, što se pripisuje visokoj koncentraciji nitrata u cvekli. Naime, naš organizam pretvara nitrate u kiseonik oksid, spoj koji opušta i otvara krvne sudove. 

Takođe crveni i žuti pigmenti koji se nalaze u cvekli (betalaini) mogu pomoći u borbi protiv artritisa, nekoliko vrsta raka, neurogenerativnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, te bolesti jetre. 

Agroklub


Pročitaj prethodni

Predstava za decu „Zaleđeno kraljevstvo“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Pročitaj sledeći

Drugi po redu mitrovački „Flohmarkt“ – danas i sutra!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian