Čudesna zova: Lekovita svojstva i recept za čaj


Bazga, zova, baza, bazgovina, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proleće zabeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih lekovitih cvjetova.

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke sveta. Ona je hiljadama godina u službi čovečanstva, a Hipokrat ju je posebno cenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zameniti sve druge lekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj i narodnoj medicini.

U poslednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna lekovita svojstva. Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na lečenje simptoma gripa, prehlade, kašlja i sličnih bolesti.

Lekovita zova pomaže pri brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Lekovita svojstva zove

Zovu povezujemo najviše sa bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadijumi upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa.

Zova je blagi laksativ, i preporučuje se da se uzima kod crevnih i probavnih poremećaja, a ima prijatan ukus, što posebno cene deca. Njena diuretička svojstva prijaju radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antibakterijsko delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Zova je pogodna i za detoksikaciju i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi.

Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega.

Čaj od zove za mršavljenje stomaka

Ono što mnoge dame naročito interesuje svakako je čaj za mršavljenje od korena zove. Ovaj napitak je delotvoran, ali ne i „čudesan“. On može doprineti bržem varenju hrane i ubrzavanju metabolizma, ali vam je svakako neophodna i korekcija ishrane. Uz sve navedeno preporučljiva je svakodnevna fizička aktivnost, jer kilogrami vam neće otići sami od sebe.

Kako se pravi napitak koji topi kile?

Jednu kašiku sitno iseckanog korena zove kuvajte u šolji vode ili vina 20 -tak minuta. Procedite što bolje i tokom dana pijte. Dobijena količina je dovoljna za ceo dan.

Pijuckajte čaj od zove za mršavljenje lagano i pridržavajte se svih ostalih preporuka.


Pročitaj prethodni

Otvorena Kancelarija Udruženja rukometnog kluba LSK u Laćarku

Pročitaj sledeći

Muzičko-scensko delo o životu Nikola Paganinija „Il Maestro“ u Pozorištu „Dobrica Milutinović“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =

sr_RSSerbian