Crni kohoš: Biljka koja olakšava simptome menopauze


Mnogi preporučuju crni kohoš kao najbolji prirodni lek u menopauzi.

Crni kohoš reguliše simptome menopauze tako što utiče direktno na mozak. Sadrži u sebi luteinizirajući hormon koji podstiče stvaranje ravnoteže između estrogena i progesterona, tako da je naročito povoljan za žene sa hormonskim disbalansom.


Crni kohoš pozitivno utiče na krvne sudove i tako sprečava nalete talasa vrućine, noćnog znojenja, slabog libida, nesanice i promena raspoloženja.

Stručnjaci ističu da se redovnim konzumiranjem crnog kohoša može smanjiti rizik od slabljenja gustine kostiju u menopauzi. Fitoestrogeni iz ove biljke vezuju se za kosti i omogućavaju vezivanje kalcijuma i bolju mineralizaciju kostiju. Takođe, smanjuje bolove u materici tokom menstrualnog ciklusa i sprečava glavobolje.

Biljka može da se koristi u vidu suplemenata, biljnih preparata i tinktura.

Čaj od crnog kohoša kuva se tako što se 20g osušene biljke (korena) kuva 10 minuta u litri vode. Dobijeni čaj procedite i čuvajte u frižideru. Konzumirajte 3 šolje dnevno.

Crni kohoš se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa jetrom, osobama koje su u prošlosti imale tumor zavisan od estrogena (rak jajnika, dojke), trudnicama i ženama koje koriste kontraceptivne pilule (smanjuje dejstvo pilula).


Pročitaj prethodni

Savet dana: Zašto bi trebalo da pijete čašu tople vode ujutru

Pročitaj sledeći

Vukova nagrada za 2019. godinu dodeljena i Draganu Martinoviću Martinu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian