Cena trešanja o kojoj svi pričaju – Ove godine ih preskačemo?


Cena trešanja o kojoj svi pričaju – Jagode su skoro džabe, a trešnje ove godine preskačemo?

Domaće jagode na zelenim pijacama širom Srbije su znatno jeftinije nego prošle godine i uglavnom se prodaju od 250 do 350 dinara za kilogram. One nešto krupnije koštaju čak i 400, a one sitnije i slabijeg kvaliteta 200 dinara. Na kvantašu, njihova cena je od 200 do 250 dinara. Prošle godine u ovo vreme jagode su se na zelenim pijacama prodavale od 500 do 600 dinara.

Sezona trešenja još nije počela, ali su se prve domaće juče ujutru pojavile na „Veletržnici“ i koštale su 350 dinara. Početkom meseca cena čileanskih trešanja u jednoj beogradskoj piljari od 4.300 dinara iznenadila je potrošače. Sada se ovo bobičasto voće iz uvoza retko gde prodaje na zelenim pijacama.

Cena trešanja o kojoj svi pričaju
Cena trešanja o kojoj svi pričaju, foto: Ordinacija.hr

Tezge su pune domaćih jagoda i, mada su one jeftinije nego prošle godine, jedan proizvođač iz Grocke, koji ih prodaje po ceni od 300 do 350 dinara, kaže da je potražnja lošija.

„I to je ljudima skupo, slabo kupuju. Čekaju da padne cena. Međutim, ako se nastavi ovakvo vreme i bude kiše kao što se najavljuje, to će da ‘ubije’ jagodu, a onda sigurno neće pojeftiniti“, objašnjava Zoran, koji radi na jednoj beogradskoj pijaci.

Upravnik beogradskog kvantaša, „Veletržnice“, Nenad Marinković ističe da su sada u ponudi samo domaće jagode i da ih svakoga dana pristiže sve više.

Uvozne su završile, ovo su sve domaće i koštaju od 200 do 250 dinara. Uglavnom su iz Grocke, Smedereva, Šapca… Kako se povećava ponuda, tako i potražnja raste. Ako bude sunca, pristizaće ih još više, ali ako bude loše vreme, kiša bi ih uništila„, navodi Marinković. On ističe da su se pojavile i prve domaće trešnje po ceni od 350 dinara.

Međutim, to je samo nekoliko gajbica, a očekuje se da u većim količinama počnu da stižu za sedam dana. Bilo ih je malo, pa to još nije dovoljno da bi stigle do zelenih pijaca„, ističe on.

U pojedinim trgovinskim lancima domaću jagodu prodaju za 300 dinara po kilogramu.
Cena trešanja o kojoj svi pričaju
Cena trešanja o kojoj svi pričaju, foto: Imlek

Mnogi u ponudi imaju ovo voće samo iz uvoza i zato je skuplje, pakovanje od 250 grama košta 125 dinara. U megamarketima se prodaju i breskve i nektarine po ceni od 250 do 400, dok kajsije koštaju i do 500 dinara.

Na jednoj beogradskoj tržnici ipak su osvanule grčke trešnje po ceni od 1.000 dinara. Prodavac kaže da je nabavio tek 15 kilograma da vidi kako će ići prodaja.

„Jutros sam ih prvi dan ponudio, hteo sam da probam, da vidim da li će biti neke potražnje“. Mislio sam da niko neće da ih kupi, ali mogu vam reći da sam iznenađen, do podneva je četvoro ljudi kuplo po pola kilograma“, rekao je Jovan.

(Novosti)


Pročitaj prethodni

STOP FEMICIDU – Danas je Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Pročitaj sledeći

Evropski parlament i Savet EU: Dogovor pao i za „kovid-pasoše“

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian