Čajevi za svako raspoloženje: Kada se koji čaj pije


Čajevi za svako raspoloženje: Jeste li tužni, umorni ili pod stresom? Verovatno ćete potražiti savet od prijatelja ili utehu u piću…

Ali ne mislimo na alkohol, već na veoma dobro poznato piće veoma cenjeno u svim kulturama, a to je – čaj.

Čaj je lek za naše nesanice, verni prijatelj u zimskim danima, ali i zamena za sve one koji ne piju kafu. Osim što postoji mnogo različitih vrsta čaja, jeste li znali da svaki različito utiče na vaše raspoloženje?

Odnosno, jeste li znali koji čaj bi trebalio da pijete u skladu sa vašim raspoloženjem?


Čaj od cveta kamilice protiv stresa

Ovaj čaj se koristi zaa ublažavanje grčeva, upala, kao antiseptik i za eliminisanje gasova. U narodnoj medicini se koristi za lečenje raznih zapaljenja kože i sluzokože, ispiranje rana, opekotina i ekcema, za olakšanje varenja, kod proliva, kod hemoroida, čak i kod upale mlečne žlezde.

Čajevi za svako raspoloženje
Čajevi za svako raspoloženje, foto: ordinacija.hr
Čaj od limunske trave protiv depresije

Ovaj aromatični čaj ima brojna pozitivna svojstva za ljudsko telo: osvežava, opušta i daje energiju. Ima rashladni efekat, te umiruje stomak i podstiče funkcije sistema za varenje. Travari je koriste i za lečenje depresivnih stanja, nervoze i poremećaja rada organa za varenje. Utiče blagotvorno na opšte zdravlje organizma.

Čajevi za svako raspoloženje
Čajevi za svako raspoloženje, foto: electro deal pro
Zeleni čaj za umor

Zeleni čaj sadrži kofein pa se pije kao stimulans ali i kao jaki imunostimulator. Zbog kofeina ima isti efekat kao i kafa, te održava budnost i koncentraciju. Takođe, saveznik je mnogih dijeta jer pomaže bržem otapanju masnoća.

Čajevi za svako raspoloženje
Čajevi za svako raspoloženje, foto: kurir.mk
Čaj od cveta lavande za bolji san

Čaj od cveta lavande deluje kao blagi sedativ, za ublaženje grčeva, eliminisanje gasova, olakšanje varenja i lučenja žuči. U narodnoj medicini se koristi kod nervne iscrpljenosti i uzbuđenja, poremećaja sna i stomačnih problema usled nervoze. Sastojak je i biljnih kupki za draženje kože.

Čajevi za svako raspoloženje
Čajevi za svako raspoloženje, foto: sjeverni.info
Čaj od kisele višnje protiv nemira i anksioznosti

Čaj od višnje je veoma efikasan protiv nemira, jer djeluje poput lavandinog usporavajući krvotok, zbog čega se osjećate smirenije i opuštenije. A osim toga i pomaže kod bubrežnih smetnji, ali i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Za sve one koji žele izgubiti višak kilograma, takođe se savjetuje da ga piju.

Čajevi za svako raspoloženje
Čajevi za svako raspoloženje, foto: sve prirodno
Čaj od đumbira za energiju

Čaj od đumbira je pravi izvor energije za sve vas koji želite da se osećate živahno, poletno i spremno za nove životne izazove. Osim što će vas ugrejati, biće vam pravi boost za trenutke nemoći i odustajanja. Pomoće vam i ako osećate mučninu i napetost, ali i kod upala mišića.

Čajevi za svako raspoloženje, foto: centar zdravlja
Čaj od nane za emotivni odmor

Čaj od nane vam može dati osećaj emotivnog odmora i umiriti vas, a često je pored maramica najbolji prijatelj u fazi nakon raskida. Daje vam snagu i vraća motivaciju pa zato ne čudi što se često nađe na listi traženih. On takođe podstiče metabolizam i pomaže pri lečenju desni.

Čajevi za svako raspoloženje, foto: ananas magazin
Čaj od narandže protiv ljutnje

Česte promene raspoloženja mogu uzrokovati osećaj ljutnje i besa prema nedužnim ljudima. Kako ne biste ispoljavali negativnu energiju prema ljudima koji to nisu zaslužili predlažemo vam čaj od narandže koji će otkloniti negativne emocije i smiriti vas.

Kada se koji čaj pije, foto: 1zoom.me

Više o različitim čajevima i njihovim svojstvima saznajte klikom na ovaj link, a posebno preporučujemo čaj od šipka.


Pročitaj prethodni

Online repertoar Pozorišta za ostatak vikenda

Pročitaj sledeći

Nakon 30 godina vrhovi Himalaja vidljivi su i iz Indije

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian