Bogojavljenje u Sremskoj Mitorvici: Plivanje za Časni krst u subotu


Proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Časni krst, održaće se jubilarni 25. put po redu u subotu, 19. januara, kod Hrama Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici.

Dan ranije, biće osveštani svi plivači, dok će 19. januara biti održana Sveta arhijerejska liturgija, zatim će ispred hrama biti osveštana voda, blagosiljani plivači i naposletku plivanje u reci za Časni krst.

Osveštana vodica se smatra lekovitom. Ona se u kući čuva tokom cele godine odnosno do sledećeg velikog vodoosvećenja. Veruje se da bogojavljenjska vodica čuva od nečistih sila, leči bolesne i štiti zdrave. Ipak, ono što najviše karakteriše dan kada je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista, jeste plivanje za Časni ili Bogojavljenski krst.


Prošle godine za Časni krst plivalo je ukupno 90 plivača, od kojih je sedam bilo devojaka. Najmlađi plivač imao je samo 11 godina, dok je najmlađa plivačica 2001. godište. Najstariji plivač imao je 59 godina.

Organizatori proslave i plivanja su Svebor družina „Sveti Dimitrije“, Srpska pravoslavna crkvena i Grad Sremska Mitrovica.


Pročitaj prethodni

Prirodni botoks – Lak i ekonomičan recept protiv starenja

Pročitaj sledeći

Sirće – Novi pomoćnik pri pranju odeće!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian