5 stvari koje psi ne vole – Da li radite ovo?


5 stvari koje psi ne vole – Da li radite ovo?

Vlasnici pasa retko žele da nerviraju svoje ljubimce. Nažalost, mnogi vlasnici nesvesno izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole.

Na primer, ne bi uvek trebalo smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšete po glavi. To nije znak da uživa u trenutku – nego verovatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

5 stvari koje psi ne vole
5 stvari koje psi ne vole, foto: Google

U većini slučajeva će vaš pas takve vrste iritacije „prećutati“ ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljnosti govorom tela. Na nesreću mnogi od nas to ne uoče. No stručnjaci za zaštitu životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

Duvanje u nos ili uši psa

Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno da duvaju u njušku psa kako bi videli „simpatične“ izraze. Međutim, našim četvoronožnim prijateljima je to sve pre nego zabavno. Osećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počeće da se povlače i izbegavaće vašu blizinu.

Fiksiranje pogledom

To je za psa preteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbegavati gledanje u oči.

Zagrljaji

To se može činiti kao izraz ljubavi, ali u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zevati, polizati njušku ili potisnuti uši unazad kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

Promene u ponašanju

Kao životinja čopora pas ceni jasna pravila i ne razume izuzetke. Na primer, ako im nikad ne dozvoljavate da dođu na kauč, ali to učinite kada ste bolesni – zbunjujete ih. Doslednost je važna.

Šetnja istim putem

To će psu postati dosadno posebno ako ne sme da zastane i njuška okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i veštine.

5 stvari koje psi ne vole
5 stvari koje psi ne vole, foto: Google

Izvor: 24sata/D.K.


Pročitaj prethodni

Mini Festival „Naši dani“ u Novom Sadu

Pročitaj sledeći

Od sutra prijava: Evo kako da se prijavite za 60 evra

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian