5 jednostavnih koraka da zaštitite mozak od propadanja


5 jednostavnih koraka da zaštitite mozak od propadanja, demencije ili od čestog zaboravljanja

Svetska zdravstvena organizacija objavila je nove smernice koje nude određene preporuke kojima biste mogli umanjiti rizik od nastanka demencije.


Demencija nastaje zbog oštećenja ćelija kore velikog mozga. U kliničkim praksama razlikuju se tri glavne vrste grupe demencija, a to su Alchajmerova, vaskularne i demencije usled drugih bolesti, a obeležava ih postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do oštećenja socijalnog i radnog funkcionisanja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), svake godine u svetu oboli oko 10 miliona ljudi, a očekuje se da će se brojka utrostručiti u narednih 30 godina.

Kada su u pitanju suplementi za zdravlje mozga, stručnjaci su jednoglasni – nema potrebe za njima jer još nije dokazano da vitamini na bilo koji način pomažu u prevenciji demencije. Ipak, WHO je izdala smernice kako smanjiti rizik od propadanja mozga.


PROČITAJTE JOŠ I: Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?


1.Jedite zdravo

Zdrava ishrana već dugo je poznata po igranju važne uloge u očuvanju zdravlja i prevenciji razvoja raznih bolesti.

Ono što vam sigurno mogu tvrditi jeste da sva hrana koja je dobra za srce, jednako utiče i na mozak”, kaže dr. Marwan Sabbagh, s klinike Cleveland.

Najbolja je preporuka u svaki obrok uključite neke namirnice koje pripadaju mediteranskoj ishraniNeka vaš glavni izbor budu borovnice, crno grožđe i šipak. Omega-3 masne kiseline su još jedan dar prirode koji štiti mozak od propadanja. Njih ćete pronaći u ribama – tuni, lososu, sardinama, skuši i sleđu.

5 jednostavnih koraka da zaštitite mozak od propadanja
5 jednostavnih koraka da zaštitite mozak od propadanja, foto: smithsonian magazine
2. Ne izbegavajte fizičku aktivnost i vežbe

Brojne su studije pokazale kako se vežbanjem smanjuje broj „tihih” moždanih udara i do 40%, a brojna istraživanja ukazuju da na isti način možemo smanjuje rizik od nastanka demencije. Odaberite vežbanje i aktivnosti prema svojim mogućnostima.

3. Odbacite cigarete i alkohol

Prema navodima američke klinici Mayo, pušači su izloženi dvostruko većem riziku razvijanja Alchajmerove bolesti. Međutim, nije sve tako crno. Čak i osobe koje su prestale da puše mogu smanjiti svoj rizik razvijanja ove degenerativne bolesti mozga. Podaci, takođe, ukazuju na činjenicu da pušenje posebno šteti mozgu kod osoba starijih od 65 godina.
Ako govorimo o alkoholu, jedna čaša vina nije problem, naprotiv, mnoga su istraživanja pokazala kako će jedna čaša dnevno i pomoći radu mozga. Na veće količine alkohola nemojte ni pomišljati.

4. Vežbajte mozak

Ako želimo da vaš mozak ostane u dobroj formi, vežbajte ga.  Potrudite se i zapamtite brojeve telefona osoba koje često zovete, rešavajte ukrštene reči i sudoku, igrajte šah ili najbolje – naučite novi strani jezik.

5. Ne izbegavajte društvo

Iako postoje i naučni dokazi, jasno je svima da izolacija od društva može dovesti do depresije i anksioznosti, posebno kod starijih ljudi. Rezultati istraživanja kod starijih udovica pokazuju da je najveći izvor zadovoljstva osećaj korisnosti, odnosno mogućnost davanja resursa koje starija osoba poseduje, ali i mogućnost da im život bude zanimljiv.

Takođe, ukoliko se ustručavate od socijalizacije, druženja, razgovora sa ljudima, ume ponekad da se zagubi ta sposobnost socijalne komunikacije.


Pročitaj prethodni

Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu

Pročitaj sledeći

Čaj od mušmule: Lekovit posebno za muškarce!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian