4 zimske namirnice protiv virusa i bakterija


 

Za izuzetno dobro zdravlje, naša tradicija preporučuje fantastičnu četvorku: beli luk, crni luk, ren i kiseli kupus. Gotovo je nezamislivo da tradicionalno lečenje biljnim preparatima u našem podneblju isključuje ove biljke.

Lekoviti sastojci tih biljaka garantovalo je odlično zdravlje i jak imunitet našim precima koji su uprkos oskudnim životnim uslovima, uspešno odolevali brojnim bolestima.

Posebno tokom zimskog perioda, viruse i grip savladavali su zahvaljujući imunitetu osnaženom velikom količinom vitamina C iz kiselog kupusa, te velikom bogatstvu minerala i vrednih sastojaka u crnom i u belom luku. A zbog svoje lekovitosti, kod nas je jako cenjen i ren.

Luk za zdrave vene

Da biste ostali zdravi, sprečili nastanak ugrušaka i šećerne bolesti, valja jesti luk svaki dan. To je preporuka naših baka koji su posebno preporučivale mladi crni luk, a danas je to i nauka potvrdila.

 

Beli luk ubija viruse

Naši stari su znali – beli luk je lek za sve bolesti. Koristili su ga u lečenju rana, bolesti srca, ospica, tumora, prehlade i gripa. nauka je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet… Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pti lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Snižava holesterol i krvni pritisak te sprečava moždani udar.

Svako veče pre spavanja osoba obolela od astme trebala bi popiti čašu mleka u kojoj su se kuvala tri čena belog luka i to će sprečiti napade astme.

 

Kiseli kupus tera bolesti

Da biste sačuvali vaše zdravlje, jedite kiseli kupus! On je zlatna riznica vitamina C, skorosvih minerala i vrednih sastojaka koji teraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma, te ga i nutricionisti obvezno preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer u krvi.

 

Ren

Ima posebna lekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, delotvoran je kod prehlade i gripa, a čisti i začepljene sinuse. Lekovit je za grlo i prirodni je čistač organizma. Obiluje vitaminima i mineralima.

 

 

 


Pročitaj prethodni

Srednjoškolka iz Inđije osvojila prestižne svetske nagrade za svoj pronalazak

Pročitaj sledeći

Otvaranje izložbe „VELIKI RAT OSLOBOĐENJE I PRISAJEDINJENJE” u Zavičajnom muzeju Ruma

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian