4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate…


4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate kuda nas ovaj svet vodi. Kao i da posumnjamo u ljudskost, što sveta, što i nas samih. Svaki period života je idealan period za rad na sebi.

Tako da, iako možda ne gotivite Britni Spirs, veganstvo ili slične teme, važno je ipak edukovati se o tome.


1. Moja učiteljica hobotnica

Vrlo interesantan dokumentarac u produkciji Netfliksa. Ronilac je snimao sebe pod vodom neki duži vremenski period. Gde je stvorio poseban odnos i duboku konekciju sa hobotnicom. Što nas tera da dovedemo u pitanje prethodno tvrđenu činjenicu da one nisu sposobne za osećanja.

Dirljiv film, koji nam otvara oči za teme kojima se većina nas retko bavi.

4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate...
4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate… foto: Wikipedia

2. Kadriranje Britni Spirs

Film prati uspon pevačice u karijeri i medijsko pokrivanje njenog nervnog sloma 2007. godine, nakon čega je otac preuzeo upravljanje nad njenim finansijama. Odnosno, nad celim životom.

„Nisam pogledala dokumentarac, ali iz onog što sam videla osećam se neugodno kako su me izložili. Plakala sam dve nedelje i zapravo još ponekad plačem“, napisala je Britni Spirs.

4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate...
Kadriranje Britni Spirs, foto: Youtube

3. Seaspiracy

Ekspoze o komercijalnom industrijskom ribolovu.

U svom najnovijem dokumentarnom filmu, 27-godišnji britanski režiser Ali Tabrizi poziva komercijalnu ribolovnu industriju zbog nanošenja štete okeanima u potrazi za ribom. Od objavljivanja, polarizacijski film postao je viralan i popeo se na Netfliksovu desetku širom sveta. Ekspoze je pokrenuo bezbroj pitanja i tvrdnji i praksi industrije morske hrane.

4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate...
Seaspiracy, foto: Twitter

4. Alen protiv Ferou

I za kraj, vrlo teška priča, vrlo teška tema.

Dugo se već šuška o dokumentarnom filmu koji bi trebalo da razotkrije sve optužbe za slostavljanje koje su usmerene protiv čuvenog redelja, Vudija Alena. Trejler je konačno ugledao svetlost dana – „Alen v. Ferou“ u produkciji HBO-a objavljen je juče, uoči premijere 21. februara. Dokumentarac će u četiri dela pokušati da razotkrije optužbe za zlostavljanje koje su usmerene protiv čuvenog reditelja Vudija Alena.

Film iza kog stoje Kirbi Dik i Ejmi Zajring ima za cilj da pažljivo preispita optužbe za seksualno zlostavljanje koje je navodno izvršio Vudi Alen, a koje se tiču Dilan, tada sedmogodišnje ćerke koju je dobio sa Mijom Ferou, zatim njihovu borbu za starateljstvo, otkriće Alenove afere sa Mijinom ćerkom Sun-Ji i njihov kontroverzni brak koji je usledio nekoliko godina kasnije. Iako Alen nikada nije zvanično okrivljen, ovaj skandal ostao je jedan od napoznatijih i najdužih u istoriji Holivuda.

Naravno, vrlo je teško prihvatiti da slatki, sitni čovek koji stvara odlične filmove uopšte sposoban za tako nešto. Ali vrlo važno je naglasiti da silovatelji i zlostavljači obično ne izgledaju kao zločinci.

4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate...
4 dokumentarca koji će vas naterati da se zapitate… foto: Youtube


Pročitaj prethodni

Dan Srpskog narodnog pozorišta: Dodela godišnjih nagrada i sporazum tri teatra

Pročitaj sledeći

MZ Mačvanska Mitrovica: Još jedna akcija čišćenja

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian