26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici


Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to
u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, istakao je novine u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala

-“Ove godine imamo petnaest programa, od kojih dva nova programa (Evropski okumentarni film i Evropski klasici), i s druge strane okosnicu tih petnaest programa čine dva takmičarska programa – glavni program i Paralele i Sudari, ali ono što je za nas najviše važno, festival je uradio nešto što iskreno govoreći i mi prilikom osnivanja nismo znali da će se ono pretvoriti u nešto više od festivala jer festival bude i završi se, a ne kao i ove godine da bude 130 filmova. Nismo pretpostavili da će biti toliko gostiju, uvedena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji što nam je pomoglo da na Paliću vidimo velike ljude kao što su Mihalkov, Kusturica, Milena, Bata, Smoki i svi dobitnici naše nagrade, ali smo napravili i nešto što se može nazvati malim festivalskim letom jer mi imamo predmanifestaciju koja se dešava na samom festivalu.”

Tradicionalno, Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaćim i insotranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali zuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca je ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem “Delikatesna radnja”.

U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Miris polјskog cveća”, “Sok od šlјiva”, “Dom za vešanje”, “Andergraund”, “Varljivo leto ’68.” i mnogim drugim. Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu „Delikatesna radnja“, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma „Raspućin“.

Nagrada “Aleksandar Lifka” odlazi u ruke istinskog velikana kinematografije, majstora kulisa koji je radeći sa velikim rediteljima ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom filmu.


Pročitaj prethodni

Čaj od smokve: Pravi borac protiv dijabetesa

Pročitaj sledeći

Humanitarni turnir TROJKA IZ BLOKA ponovo u Sremskoj Mitrovici

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian