20 godina Dunavskih čarolija u Čortanovcima


Vikend naselje Čortanovci-Dunav, planinarski dom Kozarica, 22 – 25. avgust 2019. godine – zabeležite ove datume! Tog vikenda će se održati trka u okviru Vojvođanske treking lige, ali ako pročitate priču koja sledi i bacite pogled na program, shvatićete da ima nešto za svakoga! Čarolije u svim oblicima!

Dunavske čarolije su multidisciplinarna sportsko-rekreativno-zabavno-muzičko-kulinarsko-umetnička manifestacija koja za cilj ima da svakom svom učesniku obezbedi sadržajan i zabavan vikend u prirodi, koji će dugo pamtiti i zbog kojeg će se, svake godine, u isto vreme, vraćati u vikend naselje Čortanovci-Dunav.

Vikend naselje Čortanovci-Dunav se nalazi na oko 20 kilometara od Novog Sada i isto toliko od Inđije. Nekad to beše veoma popularno izletište, zbog masovnih prvomajskih uranaka i plaže koja je najviše ostala upamćena po scenama iz kultnog domaćeg filma Varljivo leto ’68.

U poslednjih 10-ak i više godina Čortanovce na Dunavu posećuju još samo najiskreniji vikendaši i, naravno, članovi Planinarskog kluba “Železničar-Inđija” koji ovde imaju planinarski dom Kozarica, poznat po tome što je najniži planinarski dom u Srbiji i među najnižima u regionu. Loš asfaltni put i, odnedavno, ukidanje železničke stanice, jedan su od glavnih razloga zbog kojih je ovaj biser prirode ostao odsečen od ostatka Fruške gore.

Gusta šuma, staze idealne za bavljenje orijentiringom, planinskim trčanjem, biciklizmom ili rekreativnom šetnjom, izlazak na Dunav sa peščanom plažom, ostrvom i peščanim sprudom, uz par restorančića u kojima se može pojesti dobra porcija sveže ribe, čine Čortanovce idealnim mestom za aktivan boravak u prirodi.

Svesni toga, članovi PK “Železničar-Inđija” su 1999-e godine pokrenuli planinarsku manifestaciju Dunavske čarolije, nadajući se da će na taj način promovisati vikend naselje Čortanovci-Dunav i pomoći im da vrate njihov stari sjaj i popularnost.

U početku, Dunavske čarolije su okupljale samo članove srodnih planinarskih klubova, gde su se gosti družili uz logorsku vatru, igrali fudbal ili odbojku na plaži ili šetali predivnom čortanovačkom šumom. Kako su godine prolazile a interesovanje za akciju raslo, tako su rasle i ambicije domaćina. Svake godine je program obogaćivan novim sadržajima a ti novi sadržaji su privlačili nove zaljubljenike u prirodu i ljubitelje Čortanovaca.

Proces razvijanja Dunavskih čarolija traje i danas, posle dve decenije postojanja jer domaćin ima ambiciju da aktivira i animira sve veći broj učesnika, ne obraćajući se više samo planinarima nego i svima ostalima koji vole prirodu i aktivan boravak u njoj. Zbog takvog pristupa organizaciji događaja, Dunavske čarolije su ubrzo prevazišle okvire klasične planinarske manifestacije a ispred planinarskog doma Kozarica sada su se mogli videti i brdski biciklisti, izviđači, orijentirci, vikendaši, raznorazni avanturisti i svi ostali koji su u Čortanovcima pronašli kutak u kojem su mogli provesti kvalitetan vikend.

Danas su Dunavske čarolije manifestacija bez presedana u Srbiji i regionu. U i oko planinarskog doma Kozarica u četiri dana, koliko traje manifestacija, možete odgledati odlične planinarske i avanturističke filmove, oprobati se kao kuvar u takmičenju u spremanju riblje čorbe, prošetati čortanovačkom transverzalom, kupati se u Dunavu, voziti se čamcima, brodićem, kanuom ili džipom, takmičiti se u mnogobrojnim sportskim disciplinama kao što su orijentacioni kros, planinarski treking, planinski biciklizam, odbojka na pesku, šah, probati penjanje po drveću ili slackline, uživati u kvalitetnim muzičkim koncertima ili jednostavno poneti ležaljku i izležavati se na istom onom pesku na kojem se i Perica pre tridesetak godina izležavao.

Više na linku: Trčanje.rs


Pročitaj prethodni

Jednostavan recept za bolove u kičmi: Bol nestaje za 12 sati

Pročitaj sledeći

Sezonsko je zdravije: Voće i povrće za avgust

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian