2. Mitrovački horski festival


 

Počele su pripreme za održavanje Drugog Mitrovačkog horskog festivala, koji se najavljuje za 27. i 28. oktobar.

Festival se i ove godine održava u susret 800 godina (sledeće godine je centralna godišnjica) od proglašenja autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, ali će se ovog puta realizacija festivala održati i u čast poklonjenja moštima Svete Petke, svetiteljke čije se mošti nalaze i u mitrovačkom Sabornom hramu. Pored toga, festivalskim aktivnostima dostojno će biti obeležena i 40. godišnjica episkopske službe vladike sremskog Vasilija.

Po najavi, prvi dan festivala (subota) počeće Svetom liturgijom u 9 sati, a od 12.30 do 15.15 u Sabornom hramu nastupiće 12 horova, koji će se predstaviti takmičarskim programom u trajanju od po 12 minuta.

Horovi dolaze iz Obrenovca, Bora, Prijepolja, Doboja, Aleksinca, Beograda, Sremske Mitrovice, Dobanovaca, iz Vršca čak 2 horska sastava, a posebni gosti ove godine jesu studenti sa Teološkog fakulteta iz KLUŽ NAPOKE U RUMUNIJI, tj, hor „Psalmodija Transilvanika“ čiji je dirigent dr Vasile Stanču.

Nakon takmičarskog dela festivala, zainteresovani će moći prisustvovati predavanju koje će držati dr Predrag Đoković, vanredni profesor na Smeru za crkvenu muziku i pojanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u 15.30 u maloj sali Srpskog doma.

Nakon razgovora o tome zašto je važno da crkveni horski pevači izučavaju i pevničko pevanje, zajednički će se u 16.30 dočekati episkop sremski Vasilije.

U 17.00 od Sabornog hrama krenuće litija sa moštima svetiteljke sa namerom da se na prostoru Žitnog trga, nakon episkopovog blagoslova, otpeva Tropar svetiteljki u izvođenju svih 270 učesnika, nakon čega će biti proglašeni najuspešniji horski takmičari. U slučaju kiše program će biti nastavljen u Sabornom hramu.

Po završetku proglašenja svi dirigenti će moći razgovarati sa članovima žirija o eventualnim merama za podizanje kvaliteta ansambla.

Drugog dana, u nedelju 28. oktobra, episkop sremski Vasilije služiće Arhijerejsku liturgiju uz pojanje gostujućeg hora iz Rumunije i hora domaćina.

U ime organizatora sveštenik Gvozden Arambašić poziva verni narod i ljubitelje vokalne muzike da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

Nadamo se da će hram tokom dana biti ispunjen i da ćemo zajedničkom molitvom na Žitnom trgu uveličati ovogodišnje Dane Svete Petke.„- poručila je Jovanka Ivanić, hororovođa pri Sabornom hramu Svetog Dimitrija.

 

Preuzeto sa SMP


Pročitaj prethodni

5 jesenjih recepata za brze, lake i ukusne obroke

Pročitaj sledeći

Glad

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian