Otvaranje izložbe „VELIKI RAT OSLOBOĐENJE I PRISAJEDINJENJE” u Zavičajnom muzeju Ruma


 

Otvaranje izložbe „VELIKI RAT OSLOBOĐENJE I PRISAJEDINJENJE” zakazano je za sutra, 22. novembar sa početkom u 19 časova, u sali Legata Milivoja Nikolajevića, u Zavičajnom muzeju Ruma.

 

Izložba u kratkim crtama prikazuje Srbiju u ratu sa posebnim osvrtom na situaciju u Sremu nakon ofanzive srpske vojske u Sremu (1914. godina), zatim daje pregled novembarskih događaja prilikom ulaska srpskih odreda u mesta širom Vojvodine (1918. godina) i dešavanja vezana za organizaciju i realizaciju Velikog zbora Sremaca u Rumi i Velike narodne skupštine u Novom Sadu.

 

Poslednji segment izložbe posvećen je proslavi, odnosno obeležavanju ovih značajnih novembarskih dana dve decenije kasnije.

Autor izložbe je kustos Zavičajnog muzeja Ruma Snežana Janković. Izložba će biti otvorena do 15. februara naredne godine. Ulaz je slobodan.

 

Izložba je deo projekta „NOVEMBAR 1918. – OSLOBOĐENJE I PRISAJEDINJENJE“ koji je Zavičajni muzej Ruma pripremio povodom stogodišnjice završetka Velikog rata. Veći deo projekta, koji uz izložbu podrazumeva i dokumentarni film, finansiran je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskom zajednicama. Treći deo projekta čine edukativne radionice, koje će biti realizovane u prostoru izložbene postavke početkom narednog meseca.

 

 


Pročitaj prethodni

4 zimske namirnice protiv virusa i bakterija

Pročitaj sledeći

Obično petkom…

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian