13. Centralna svečanost Nacionalnog praznika Rusina u Šidu


13. po redu Centralna svečanost Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji će se održati u Šidu u petak, 17. januara, i to zahvaljujući velikoj podršci lokalne samouprave i Kulturno obrazovnog centra.


Rusinska zajednica u Republici Srbiji svakog 17. januara slavi svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur. Tog dana pre 267 godina Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko državnog bačkog distrikta u Somboru potisao je ugovor o doseljavanju, kao zvanični dokument.

Svake godine ovaj praznik se označava u svim mestima gde žive Rusini u kulturnoumetničkim društvima i društvima Rusina, pa tako i ove godine prigodan program priremaju u Vrbasu, Kucuri, Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Šidu, Novom Sadu, Kuli i Beogradu.

Centralna svečanost je od početka označavanja bila organizovana svake godine u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog dugoročnog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, ali i kao način animiranja te zajednice u daljem radu.


Program svečanosti obuhvata:
17:00 Arhijerejska blagodarna liturgija – Crkva Preobraženja Gospodnjeg
18:15 Etno sto – KPD „Đura Kiš“
19:00 Izložba slika sa Likovnih kolonija i fotografija Ivone Torma Džamić – hol
Opštine Šid (izložba će biti otvorena do 24.01. od 09 – 15č)
20:00 Svečana akademija – Kulturno-obrazovni centar

Ovogodišnja Svečana akademija posvećena je i 100. godišnjici od organizovanog kulturno prosvetnog života Rusina u Šidu, koji i danas organizovano i aktivno funkcionišu u okviru današnjeg KPD „Đura Kiš“. U programu učestvuje Nacionalni orkestar Rusina, pevačke grupe iz Šida i Novog Sada, solisti Marina Roman iz Ruskog Krstura i Dragan Makivić.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz nesebičnu podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Opštine Šid, Kulturno-obrazovnog centra Šid, Osnovne muzičke škole „Filip Višnjić“ i KPD „Đura Kiš“.


Pročitaj prethodni

Inovativno i zdravo: 3 recepta za spremanje komorača

Pročitaj sledeći

Limun i maslinovo ulje: Čarobnim gutljajem ovog mini koktela do tela bez toksina

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − fifteen =

sr_RSSerbian