Zašto je dobro imati aktivni ugalj pri ruci?


 

Aktivni ugalj ima primenu u medicini, u pročišćavanju vazduha i vode, i najčešće se koristi za detoksikaciju i kao protivotrov. Uvek ga imajte pri ruci za slučaj ujeda pauka, slučajnog gutanja otrovnih hemikalija, problema sa stomakom. Takođe, izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je sve popularnije jer daje odlične rezultate.

 

Medicinski ugalj je poznat kao protivotrov jer ima sposobnost da apsorbuje većinu organskih toksina, hemikalije i otrove pre nego što oni načine štetu u organizmu. Čak i neke hitne pomoći koriste velike količine aktivnog uglja za tretiranje određenih vrsta trovanja, a pored toga kotisti se i protiv nadimanja, za smanjivanje nivoa holesterola, i protiv problema sa žuči tokom trudnoće.
Aktivni ugalj je fini crni prah, bez ukusa i mirisa i nije toksičan.

 

Kako upotrebiti aktivni ugalj za zube

Aktivni ugalj je odličan za zube. Pored mogućnosti da izbeli vaše zube, pomaže i pri lečenju desni.

Važno je da budete pažljivi kada ga korsitite, jer će lako umrljati odeću, obuću, stolnjake, pločice, praktično skoro sve oko sebe. Medicinski ugalj ima sposobnost da reguliše ph vrednost u Vašim ustima, tako da je efikasan u prevenciji karijesa, ubija loše bakterije u ustima, i sprečava gingivitis. On izvlači štetne toksine iz usta (samim tim skida i fleke sa zuba), vezuje ih za sebe i vi ih na taj način izbacujete i eliminišete iz tela. Poželjno je da ga redovno koristite u higijeni vaših usta i zuba, minimum jednom ili dvaput nedeljno.

Kada koristite aktivni ugalj za zube, oni će vam prvo biti kompletno crni, kao i vaša usta. Ali, nema razloga za strah, kada usta isprete, nestaje i crnilo, a vaši zubi postaju izuzetno čisti i glatki. Već nakon par korišćenja oni postaju belji i usna duplja zdravija.

Način primene:

Umočite vlažnu četkicu za zube u aktivni ugalj, nagnite se nad posudu sa ugljem i stavite četkicu u usta. Ovo radite kako biste izbegli da umrljate lavabo aktivnim ugljem. Perite zube blagim malim krugovima oko 2 minuta, pažljivo ispljunite i dobro isperite usta. Vaša usta će se osećati izuzetno čistim nakon tretmana, za razliku od Vašeg lavaboa. Ponavljajte koliko često je potrebno.

 

Medicinski ugalj protiv stomačnih tegoba

Aktivni ugalj se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svetu. Može se koristiti nakon što osoba proguta skoro bilo koju otrovnu hemikaliju, kako organizam ne bi apsorbovao ništa od otrova. On se koristi za hitnu dekontaminaciju u gastrointestinalnom traktu, koji obuhvata želudac i creva. Procenjuje se da ovaj blagotvorni crni prah smanjuje apsorpciju otrovnih materija i do 60 odsto. To radi vezivanjem otrovne materije, čime smanjuje njenu toksičnost, preko cele dužine želuca i tankog i debelog creva. Aktivni ugalj za stomak se često primenjuje nakon ispumpavanja želuca. Ova metoda je delotvorna samo ako se izvede odmah nakon gutanja otrovne susptance ( u roku od pola sata) i nema efekta kao crni ugljen, ako otrov ode dalje od stomaka.

 

Aktivni ugalj protiv stomačnog gripa

Ovaj preparat će pomoći i kod proliva, pokupiće neželjene bakterije iz creva, dok kod virusnih infekcija još nije dokazano pomaže li. Možete ga koristiti kao prevenciju, ali i za tretiranje već nastalog problema. Za ovo možete koristiti aktivni ugalj u kapsulama. Izbegavajte njegovo kombinovanje sa čokoladnim sirupima, sladoledom i slično jer on neće moći delovati. Takođe izbegavajte dugo korišćenje ovog preparata, jer bi on mogao apsorbovati i vitamine i minerale koji su potrebni za normalno funkcionisanje Vašeg organizma. Ako se koristi u većim dozama tokom dužeg vremenskog perioda, može dovesti do zatvora stolice. Ako ste trenutno pod nekom terapijom, konsultujte lekara pre korišćenja, jer aktivni ugalj može poništiti dejstvo vaše terapije. Ako ga pijete zbog bakterijske infekcije, uzimajte probiotike par sati nakon njegovog uzimanja, kako ne bi poništio njihovo dejstvo.

 

Maska za lice sa aktivnim ugljem

Pored širokog spektra upotrebe koji smo nabrojali, ovaj skoro magični agens se koristi i kao aktivni ugalj za lice. On ima blagotvorno dejstvo na kožu, naročito na tretiranje kože sklone aknama. On izvanredno izvlači nečistoću iz Vaših pora, tako da možete pre tretiranja kože aktivnim ugljem i napariti lice, kako bi se pore proširile. Pokazaćemo vam kako se pravi jednostavna maska za lice sa aktivnim ugljem:

Potrebni sastojci:

  • Aktivni ugalj u prahu (možete koristiti i onaj iz kapsule, koristeći samo jednu polovinu za ovaj recept)
  • Ružina vodica (ili obična voda ako ne volite ružinu vodu)
  • Aloja vera gel – jedna puna supena kašika
  • Par kapi etarskog ulja čajnog drveta
  • Malo morske soli

 

Pomešajte sve nabrojane sastojke u staklenoj posudi dok ne dobijete crnu glatku pastu. Pazite da ne preterate pa da stavite previše ulja čajnog drveta (ne više od 5 kapi) jer će ono izazvati neprijatno peckanje kože i iritacije. Možete koristiti štapiće za uši kako biste masku namazali na lice.

Pazite da ne uprljate odeću jer se fleke teško uklanjaju. Srećom na koži ne ostaju fleke. Ostavite masku da se osuši na licu pa isperite vodom. Pri ispiranju pripazite da ne isprskate mnogo kupatilo, ako se to i desi, odmah operite crnilo, jer će ostati fleke ako ne reagujete na vreme. Nakon tretmana koža ostaje blistavo čista, stoga i ne čudi da se aktivni ugalj za lice u kozmetici itekako primenjuje.

 


Pročitaj prethodni

Spomenica Istorijskog arhiva „Srem“

Pročitaj sledeći

Stopalo

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian