10 smrtonosnih navika: Ovako uništavamo svoje bubrege


Bubrezi su veoma važni organi u našem telu i igraju vitalnu ulogu: filtriraju krv, uklanjaju toksine, apsorbuju minerale, proizvode urin, proizvode hormone i neutrališu kiseline.


Ovim lošim navikama uništavamo bubrege:

1. Ne pijemo dovoljno vode

Filtriranje krvi i eliminacija toksina su važne funkcije bubrega. Ako ste hronično dehidrirani, otpadne i toksične materije mogu se nakupljati i tako oštetiti bubrege.

2. Previše soli u ishrani

So dovodi do povećanja krvnog pritiska, što stvara veliki stres za bubrege. Opšta pravila kažu da ne treba da koristimo ne više od 5 grama soli dnevno.

3. Često odlažete odlazak u toalet

To što redovno ne praznite bešiku stvara veliki pritisak na bubrege, i na kraju dovodi do zastajanja, urinarne inkontinencije, bubrežnih kamenaca i bolesti bubrega.

4. Previše šećera

Višak šećera može igrati ogromnu ulogu u zdravlju bubrega. Ljudi koji konzuiraju dva ili više slatka pića dnevno, imaju proteine u mokraći, što je prvi znak lošeg rada bubrega.

5. Manjak vitamina i minerala

To dovodi do bubrežnog kamenca.

6. Previše životinjskih proteina

Ako jedete velike količine mesa, posebno crvenog, povećava se opterećenje bubrega što dovodi do prekomernog rada, oštećenja i disfunkcije bubrega. Umesto mesa, jedite više povrća koje sadrži proteine.

7. Upotreba alkohola

Umereno konzumiranje alkohola nije štetno, ali u velikim količinama uništava organizam. Alkohol je toksin koji uništava bubrege.

8. Kofein

Kao i so, kofein povećava krvni pritisak i opterećuje bubrege, povećava rizik od oštećenja.

9. Zloupotreba lekova protiv bolesti

Uzimanje analgetika često predstavlja stres za bubrege. Umesto da popijete lijek, probajte da ublažite bol biljnim čajem, esencijalnim uljima ili začinima.

10. Manjak sna

San daje telu vremena da se izleči, uključujući i oštećenje bubrega.


Pročitaj prethodni

Predstava „Teško je reći zbogom“ u Rumi

Pročitaj sledeći

Tradiconalna privredno – turistička manifestacija „Dan mangulice”

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian